Rusia şi puterile occidentale înlocuiesc “Statul Islamic” cu “Daesh”

Administraţia rusă pare să renunţe la termenul “Statul Islamic” când face referire la acest grup terorist şi îl inlocuieşte cu titlul dispreţuit de militanţi: “Daesh”.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

În timpul discursului liderului Vladimir Putin către naţiune, susţinut joia trecută, el nu a discutat despre “Statul Islamic” sau “ISIL”. El nu a folosit nici numele “Daesh” – un termen nefamiliar pentru majoritatea ruşilor – ci a discutat doar despre “terorişti”.

La sfârşitul lunii noiembrie, angajaţii companiei media ruseşti deţinute de stat Rossiya Segodnya, care a absorbit în 2014 RIA Novosti, aparent au fost anunţaţi să folosească termenul “Daesh” în loc de “ISIL”.

Această schimbare are o semnificaţie politică profundă.

“Daesh” este un acronim derivat din expresia arabă “al-Dowla al-Islaamiyya fii-il-Irak wa-ash-Shaam” – sau “Statul Islamic al Irakului şi Levantului” (ISIL). La prima vedere, schimbarea pare doar să înlocuiască un acronim în limba engleză cu unul în limba arabă.

Totuşi, utilizarea numelui “Daesh” a înfuriat grupul terorist. Acest lucru se datorează parţial faptului că “Daesh”, un cuvânt fără înţeles în limba arabă, se diferenţiază doar printr-o literă de cuvântul arab “daes” care înseamnă o persoană are zdrobeşte în picioare sau o persoană care seamănă discordie, conform experţilor lingvistici.

“Crearea şi utilizarea unui nume, care este un neologism fără sens, pentru o organizaţie precum aceasta este amuzantă, denotă lipsă de respect şi în cele din urmă reprezintă o ameninţare pentru statutul organizaţiei”, a declarat Alice Guthrie, translator de limba arabă, într-o postare pe un blog, citată de ziarul Moscow Times.

“Aşadar, insulta percepută de Daesh nu se referă doar la faptul că numele îi face să pară a fi lipsiţi de importanţă, prostuţi şi fără putere, dar şi deoarece numele implică faptul că ei sunt nişte monştri, şi că sunt inventaţi”, a scris ea.

Câţiva rezidenţi din oraşul irakian Mosul, care au dorit să rămână anonimi, au declarat pentru Associated Press că teroriştii au ameninţat că vor tăia limba oricărei persoane care foloseşte termenul “Daesh” în loc de numele complet al grupului – susţinând că acronimul arată lipsă de respect şi sfidare.

Acest nume lipsit de respect este popular în multe ţări arabe şi în rândul vecinilor lor. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, de exemplu, l-a folosit deseori în ultima perioadă şi îl răspândeşte în Occident.

Premierul britanic David Cameron a anunţat săptămâna trecută că de acum înainte guvernul ţării sale se va referi la Statul Islamic folosind numele “Daesh” deoarece “acest cult al morţii nu este nici reprezentarea reală a Islamului şi nici a unui stat”, a raportat BBC.

Făcând acest lucru, Cameron se alătură altor câteva zeci de lideri occidentali care au început să folosească termenul “Daesh”. Printre aceştia se numără preşedintele american Barack Obama, secretarul de stat american John Kerry, fostul premier australian Tony Abbott – care a discutat despre acest subiect la început anului, pe când era încă premier – şi preşedintele francez Francois Hollande.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe