Rusia şi NATO au rămas în afara 'spaţiului de încredere'

O nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia se desfăşoară marţi la Bruxelles.
(JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.12.2012

O nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia se desfăşoară marţi la Bruxelles. Potrivit cotidianului rus Kommersant, la această reuniune nu va fi adoptat documentul-cheie: acordul privind înfiinţarea 'spaţiului comun de încredere' între NATO şi Federaţia Rusă. În final, principala temă va fi cooperarea pe linia afgană. Problema apărării antirachetă, care preocupă Moscova, figurează de asemenea pe ordinea de zi, însă nimeni nu se aşteaptă la un progres pe marginea ei.

Negocierile dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi cei 28 de omologi ai săi din ţari membre ale NATO se va desfăşura într-un format neobişnuit pentru Consiliul NATO-Rusia: diplomaţii se vor întâlni în cadrul unui lunch. Potrivit unor surse diplomatice ale Kommersant, propunerea Bruxellesului de a îmbina 'utilul cu plăcutul' nu i-a prea plăcut iniţial delegaţiei ruse. Însă, apoi, Serghei Lavrov a acceptat: graficul său de lucru nici nu va permite mai mult - ministrul va fi prezent la Bruxellesul doar câteva ore, înainte de a pleca la Aşhabad pentru a pregăti acţiuni pe linia Comunităţii Statelor Independente (CSI) cu participarea lui Putin.

Caracterul informal al negocierilor subliniază şi faptul că la actuala reuniune nu vor fi adoptate niciun fel de documente importante, chiar dacă, potrivit Kommersant, pentru acest eveniment părţile pregăteau un acord menit să scoată relaţiile NATO-Rusia din punctul mort creat din cauza divergenţelor pe marginea problemei privind sistemul antirachetă.

Este vorba despre iniţiativa elaborată de Rusia sub denumirea 'Spaţiul comun de încredere'. În cadrul acestui acord se propune ca încrederea dintre Rusia şi NATO să fie întărită pe două căi: prin majorarea numărului de exerciţii comune şi printr-o intensificare semnificativă a schimbului de informaţii, inclusiv pe marginea unor astfel de probleme sensibile precum planificarea militară şi reformarea sectorului militar, precizează Kommersant.

Potrivit unei surse diplomatice de la Moscova a cotidianului Kommersant, 'în linii mari Rusia a salutat această iniţiativă', însă nu se aştepta la rezultate majore, deoarece în document se spune că participarea la exerciţii şi schimbul de informaţii trebuie să aibă un caracter benevol. Însă, în pofida faptului că ideea acordului a fost sprijinită de Polonia, care de obicei manifestă scepticism faţă de proiectele comune cu Rusia, nu s-a reuşit obţinerea la termen a acordului tuturor ţărilor membre din NATO. Probabil, documentul va fi semnat la reuniunea din primăvară a Consiliului Rusia-NATO. Drept rezultat, este de aşteptat ca la reuniunea actuală să fie semnat doar 'Planul de acţiuni comune pentru 2013'.

Însă tema principală de discuţii va fi de data aceasta cooperarea dintre NATO şi Rusia în direcţia afgană. Potrivit unei surse de informaţii a Kommersant din cadrul statului-major al Alianţei, reprezentanţii NATO doresc să discute cu Serghei Lavrov posibilitatea extinderii Afghanistan Emergency Trust Fund (AETF) pentru deservirea elicopterelor ruseşti Mi-17, achiziţionate pentru nevoile forţelor militare aeriene ale Afganistanului. La ora actuală la AETF participă zece ţări, iar mărimea acestuia este de circa 20 miliarde de dolari. Rusia oferă peste 3,3 milioane de euro, dar şi capacităţile uzinei de la Novosibirsk pentru reparaţii aviatice. NATO consideră acest proiect unul destul de reuşit şi doreşte să-l extindă.

Ambele probleme - majorarea numărului de exerciţii comune şi intensificarea schimbului de informaţii, precum şi extinderea AETF - urma să fie discutate la 27 noiembrie, la Moscova, de către şeful Statului Major al Federaţiei Ruse, Valeri Gherasimov, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi comandantul suprem al forţelor militare NATO în Europa, James Stavridis. Însă, potrivit Kommersant, această vizită a fost anulată practic în ultimul moment: Bruxellesul afirmă că din vina Moscovei, în timp ce Moscova dă vina pe Bruxelles.

Stavridis intenţiona să vorbească la Moscova despre tărăgănarea tranzitului de încărcături din Afganistan şi înapoi, prin aeroportul internaţional de la Ulianovsk: NATO se plânge că transportatorul aviatic rus 'Volga-Dnepr' a fixat pentru serviciile sale preţuri prea ridicate. Toate aceste probleme Lavrov intenţionează să le discute cu miniştrii Alianţei, dar şi cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen - cei doi au programată o reuniune separată.

De altfel, oaspetele rus îşi are propriile pretenţii faţă de NATO. În afară de chestiunea scutului antirachetă, în legătură cu care Moscova pare să-şi fi pierdut deja încrederea privind găsirea unei soluţii, Ministerul rus de Externe este foarte îngrijorat de perspectiva desfăşurării de complexe de rachetă Patriot la graniţa turco-siriană. În opinia lui Lavrov, un asemenea pas 'va majora riscul de confruntări armate'. Cu toate acestea, acestui subiect nu o se va aloca acum prea multă atenţie: după cum a declarat recent Anders Fogh Rasmussen, Bruxellesul este convins că 'acest lucru nici măcar nu priveşte Rusia'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor