Rusia şi China blochează acţiunile SUA la ONU de sancţionare a livrărilor de combustibil Coreei de Nord
alte articole
Rusia şi China depun eforturi pentru a bloca o acţiune a SUA la ONU privind suspendarea tuturor livrărilor de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord pe fondul unor acuzaţii că Phenianul introduce ilegal combustibil în ţară, conform unor diplomaţi, contrar prevederilor unor sancţiuni ONU.
Mişcarea făcută joi de Rusia şi China are loc după ce Washingtonul a cerut săptămâna trecută unei comisii CSONU însărcinate cu sancţiunile să interzică livrările suplimentare de combustibil pe motiv că traficul ilegal de combustibil a permis Coreei de Nord să depăşească deja limita impusă de ONU importurilor nord-coreene de combustibil pentru acest an, potrivit RFE/RL.
Pe baza unei rezoluţii ONU adoptată anul trecut, livrările de ţiţei către Coreea de Nord au fost limitate la 4 milioane de barili pe an, cu o limită de 500.000 de barili plasată pe produsele petroliere rafinate.
Limitarea livrărilor de combustibil a fost în special aplicată de China, care acoperă majoritatea nevoilor energetice ale Coreei de Nord, dar şi de Rusia, care a trimis Phenianului la rândul său petrol.
Săptămâna trecută, SUA a trimis un raport Comisiei pentru Sancţiuni în care a precizat că Phenianul a obţinut cel puţin 759.793 de barili de produse petroliere prin transferurile de tipul “navă la navă” ce au avut loc în largul mării, conform unor documente văzute de AP şi AFP.
Traficul, care are loc în apele internaţionale, implică în mod tipic petroliere nord-coreene care încarcă la bord combustibil de la nave străine care deseori îşi închid sistemul de urmărire prin satelit pentru a evita monitorizarea activităţilor lor.
Unele rapoarte media susţin că documentele americane citează 89 de cazuri în prima jumătate a acest an, în care petroliere nord-coreene au introdus în Coreea de Nord produse rafinate “procurate ilegal” prin astfel de transferuri.
Documentele văzute de AP şi AFP susţin că, chiar dacă fiecare petrolier nord-coreean ar fi încărcat la bord doar o treime din capacitatea lor listată, volumul total obţinut de Phenian prin traficul ilegal tot ar fi fost peste limita de 500.000 de barili pe an. Iar în cazul în care petrolierele ar fi fost complet încărcate cu combustibil, atunci volumul traficat ar fi fost de trei ori mai mare decât cota impusă de ONU.
În urma aparentului succes al Coreei de Nord de a introduce ilegal combustibil, SUA susţine în raportul său că orice alte livrări de combustibil programate de către China şi Rusia ar trebui “oprite imediat”.
Amânând onorarea cererii americanilor, China şi Rusia au cerut informaţii suplimentare de la Washington.
“Rusia examinează îndeaproape această cerere şi doreşte informaţii suplimentare privind fiecare caz de transfer ilegal de petrol către Coreea de Nord reclamat de SUA”, a susţinut misiunea moscovită la ONU într-un email trimis membrilor Consiliului de Securitate al ONU (CSONU).
“De asemenea, noi cerem părţii americane să furnizeze informaţii factuale suplimentare pentru a permite tuturor statelor să le studieze şi să ia o decizie”, a precizat misiunea chineză.
CSONU a adoptat în 2017 trei rezoluţii tot mai dure privind aplicarea de sancţiuni împotriva economiei Coreei de Nord ca răspuns la cel de-al şaselea test nuclear desfăşurat de Phenian şi ca urmare a unei serii de teste de rachete balistice nord-coreene.
Prin sancţiuni sunt interzise exporturile nord-coreene de cărbune, fier, plumb şi produse din fructe de mare şi, de asemenea, au restricţionat în mod sever livrările de combustibil către Coreea de Nord, care sunt vitale pentru susţinerea programului militar al statului comunist izolat.
Disputa ruso-chinezo-americană privind traficul de combustibil a izbucnit înaintea unei întâlniri de vineri în care secretarul de stat Mike Pompeo va informa CSONU cu privire la eforturile Washingtonului de a convinge regimul lui Kim Jong-un să renunţe la programele sale nuclear şi de rachete.
Diplomaţii se aşteaptă ca Pompeo să facă presiuni asupra Consiliului ca să continue să aplice cu stricteţe sancţiunile ONU.