Rusia se apropie de momentul adevărului în privinţa unui colac de salvare economic din partea Chinei

Xi Jinping împreună cu Vladimir Putin, septembrie 2022 (SPUTNIK/AFP via Getty Images)
Redacţia
02.10.2024

Yuanul chinezesc este cea mai tranzacţionată monedă străină în Rusia, însă disponibilitatea sa în această ţară puternic sancţionată ar putea să dispară în curând, afirmă Fortune.com.

Acest lucru ar ameninţa o linie vitală esenţială pentru întreprinderile ruseşti, care au devenit foarte dependente de yuan pe măsură ce comerţul cu China s-a intensificat după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în 2022. Războiul a declanşat sancţiuni occidentale care au exclus în mare măsură Rusia din sistemul financiar mondial.

În iunie, SUA şi-a extins sancţiunile, forţând Bursa de la Moscova şi agentul său de compensare să oprească tranzacţiile în dolari şi euro. O autorizaţie a Departamentului Trezoreriei, care permite lichidarea unor tranzacţii, va expira pe 12 octombrie.

În timp ce Rusia se îndepărtase deja de monedele occidentale în favoarea yuanului, sancţiunile americane suplimentare ar putea avea efecte de propagare asupra băncilor chineze care se angajează în tranzacţii în yuani cu Rusia.

„Situaţia se poate schimba după 12 octombrie. Este posibilă o penurie bruscă de yuani sau un refuz total al băncilor chineze de a accepta plăţi din Rusia”, a declarat o sursă pentru Reuters.

Aceasta deoarece toate operaţiunile de conversie, inclusiv pentru filialele băncilor chineze, se vor opri, iar toate poziţiile valutare deschise prin intermediul Bursei de la Moscova vor fi închise, a adăugat raportul.

„În consecinţă, situaţia cu furnizarea de lichidităţi în yuani va deveni şi mai dificilă”, a declarat sursa.

În plus, filiala rusă a Raiffeisen Bank din Austria a început să refuze să efectueze plăţi către China la începutul acestei luni, potrivit raportului.

Lichiditatea yuanilor în Rusia era deja sub presiune după ce SUA şi-a extins definiţia industriei militare ruse la începutul acestui an, lărgind sfera potenţială a firmelor chineze care ar putea fi afectate de sancţiuni secundare pentru că fac afaceri cu Moscova.

Ca urmare, băncile chineze au fost reticente în a transfera yuani către omologii ruşi în timp ce efectuau plăţi de comerţ exterior, lăsând tranzacţiile în suspensie câteva luni. În condiţiile în care lichidităţile în yuani din China s-au epuizat, companiile ruseşti au apelat la banca centrală pentru yuani prin intermediul unor swap-uri valutare.

Însă Banca Rusiei a spulberat speranţele pentru mai multe lichidităţi, afirmând că swap-urile sunt menite doar pentru stabilizarea pe termen scurt a pieţei valutare interne şi nu reprezintă o sursă de finanţare pe termen lung.

Băncile ruseşti şi-au redus la mai mult de jumătate împrumuturile swap, care au scăzut miercuri la 15,4 miliarde de yuani (2,19 miliarde USD), de la un maxim de 35,2 miliarde de yuani la începutul lunii septembrie.

„Nu putem acorda împrumuturi în yuani, deoarece nu avem cu ce să ne acoperim poziţiile în valută”, a declarat German Gref, directorul general al principalului creditor rus Sberbank, la un forum economic la începutul acestei luni.

Pentru moment, cheltuielile de război ale Rusiei, precum şi exporturile de petrol către China şi India au contribuit la susţinerea economiei în ansamblu. Dar efectul combinat al fabricilor aglomerate şi lipsa forţei de muncă din cauza mobilizărilor militare au alimentat şi mai mult inflaţia. Între timp, Rusia se confruntă cu o criză demografică în spirală.

Cercetătorii conduşi de Jeffrey Sonnenfeld de la Yale au avertizat în august că datele PIB aparent robuste maschează probleme mai profunde din economie.

„În timp ce industria de apărare se extinde, consumatorii ruşi sunt din ce în ce mai împovăraţi de datorii, ceea ce poate crea premisele unei crize iminente. Accentul excesiv pus pe cheltuielile militare elimină investiţiile productive în alte sectoare ale economiei, înăbuşind perspectivele de creştere pe termen lung şi inovarea”, au scris ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor