Vladimir Putin cere FSB-ului să lupte împotriva "forţelor străine" care destabilizează Rusia

Vladimir Putin scoate de la naftalină tema "agenturilor străine"
Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, miercuri, agenţiei de contrainformaţii a naţiunii să îşi dubleze eforturile pentru a aborda ceea ce a descris drept încercări occidentale de a destabiliza ţara.

Vorbind la o reuniune a oficialilor de rang înalt ai Serviciului Federal de Securitate - FSB - principala agenţie succesoare a KGB, Putin a subliniat „aşa-numita politică de izolare a Rusiei”, acuzând că include eforturi pentru „descurajarea dezvoltării noastre, încetinirea acestui proces, generarea de probleme de-a lungul graniţelor, provocarea de instabilitate internă şi subminarea valorile care unesc societatea rusă”.

Citiți și Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"

Preşedintele rus a adăugat că acele activităţi ale puterilor străine, nenumite, vizează „slăbirea Rusiei şi punerea acesteia sub control din afară”.

Relaţiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat progresiv de-a lungul ultimilor ani, după invadarea Crimeei de către Moscova în 2014, fiind agravate de războiul din estul Ucrainei şi erodate de tensiuni cu fosta administraţie Obama.

Citiți și Rusia respinge o hotărâre CEDO care îi cere să-l elibereze pe Navalnîi

Recent, arestarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, represiunea pe scară largă a protestelor care cereau eliberarea sa, dar şi expulzarea unor diplomaţi occidentali în timpul vizitei lui Joseph Borell la Moscova au deteriorat relaţiile cu ţările occidentale la niveluri record.

Arestarea lui Navalnîi a alimentat un val de proteste care a strâns zeci de mii de persoane pe străzile din toată Rusia. Autorităţile au reţinut aproximativ 11.000 de persoane, dintre care multe au fost amendate sau au primit pedepse cu închisoare cuprinse între şapte şi 15 zile.

Citiți și Lamentările lui Lavrov: Uniunea Europeană ar fi de vină pentru ruptura relaţiilor cu Rusia

În urma demonstraţiilor, Parlamentul controlat de Kremlin a întărit pedeapsa pentru nerespectarea ordinelor poliţiei şi a introdus noi amenzi pentru "finanţarea" demonstraţiilor. Putin a semnat miercuri aceste noi proiecte de lege.

Fără să-l numească pe Navalnîi, Putin i-a atacat pe "cei din Rusia" care ar servi intereselor străine.

„Este necesar să trasăm o linie între concurenţa politică naturală, concurenţa dintre partidele politice, platformele ideologice, diferite puncte de vedere asupra dezvoltării ţării şi activităţile care nu au nimic de-a face cu democraţia şi care vizează subminarea stabilităţii şi securităţii statului nostru, servind intereselor străine”, a menţionat el.

Citiți și Rusia: Proiect legislativ ca structurile de forţă să aibă acces la datele de localizare a telefoanelor mobile, fără mandat

Kremlinul a fost criticat vehement pentru modul în care a încercat să elimine opoziţia politică din viaţa publică, în special în timpul curselor electorale.

Preşedintele rus a subliniat necesitatea ca FSB să "protejeze alegerile parlamentare" - a căror dată este stabilită în septembrie - de orice „provocări”.

El a lăudat agenţia pentru că a perturbat activităţile "spionilor străini", afirmând că a demascat 72 de ofiţeri de informaţii străini şi 423 de informatori ai acestora.

Citiți și Cu Borell la uşă, Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe