Rusia: Putin caută pe bâjbâite un nou sistem politic, însă nu-l găseşte

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îşi schimbă modul de conducere.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.11.2012

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îşi schimbă modul de conducere. După decizia de a face schimb de funcţii cu Dmitri Medvedev, Kremlinul a optat în favoarea confruntării, comentează directorul 'Fondului pentru politică eficientă', analistul Gleb Pavlovski, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, preluat de Inopressa.ru.

Întrebat de publicaţia franceză despre demiterea de către Putin a ministrului apărării Anatoli Serdiukov, politologul îşi exprimă convingerea că Putin 'era perfect informat cu privire la acţiunile şi viaţa personală a lui Serdiukov'.

'Percheziţiile desfăşurate în apartamentele unor persoane din anturajul său au avut loc la ordinul direct al lui Vladimir Putin. Nu în ultimul rând, Serdiukov era o persoană de încredere a lui Putin, care i-a trasat drept obiectiv o reformă de anvergură în armată. Chiar dacă aceste reforme nu s-au bucurat de popularitate, în mare ele vor fi continuate', a declarat Pavlovski.

Înainte, membrii anturajului lui Putin ştiau foarte bine că o asemenea demitere era imposibilă. 'Astfel, preşedintele Rusiei îşi schimbă modul de conducere. Demiterea lui Serdiukov poate însemna că adversarii fostului ministru al apărării au câştigat. Este posibil ca preşedintele să se transforme treptat într-un simplu transmiţător de interese ale grupurilor de influenţă. Aceasta ar însemna că Putin nu mai este capabil să-şi apere propriii prieteni, că influenţa sa ar putea slăbi, la fel ca şi statutul său de jucător dominant în echipă', subliniază politologul.

Totodată, Pavlovski nu exclude nici posibilitatea ca Putin să fi început 'un joc nou, personal'. 'În acest caz, există temerea că procesul va deveni incontrolabil', este de părere analistul.

După decizia de a face schimb de funcţii cu Dmitri Medvedev şi după protestele care au urmat în Rusia, Kremlinul a ales drumul confruntării. 'Conducătorii politici ruşi nu sunt lideri, însă în condiţiile în care controlează resursele naturale şi bugetul ţării, ei garantează în schimb existenţa anumitor standarde sociale pentru populaţie. Ei nu sunt populari, dar se bucură de lipsa alternativei politice. Putin caută pe bâjbâite un nou sistem (politic), însă nu-l găseşte', constată politologul.

'Putin nu permite o apropiere de el. Mai mult, în ultimul an solitudinea sa chiar s-a adâncit', conchide Gleb Pavlovski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor