Rusia pierde dacă insistă ca datoriile Transnistriei să fie plătite de Moldova

Epoch Times România
19.11.2012

Rusia va avea de pierdut dacă va insista în continuare să ceară de la Republica Moldova achitarea datoriilor la gaz ale Transnistriei, a declarat ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, în cadrul unei emisiuni televizate.

Ministrul susţine că statul Republica Moldova nu are nicio restanţă la achitarea facturilor pentru gazele naturale ruseşti. ”Formula Moldova e datoare nu este corectă. E datoare MoldovaGaz, care are consumatori pe ambele maluri ale Nistrului. E un principiu foarte simplu cu datoriile Transnistriei, achită cel care consumă. În calitate de consumator, pe malul stâng este compania TransGaz, datoare MoldovaGaz. Şi pe malul drept sunt câţiva consumatori care au acumulat datorii de câteva sute de mii, dar statul R. Moldova nu are niciun cent datorie”, a punctat ministrul economiei.

Valeriu Lazăr afirmă că partea rusă va avea de pierdut sute de milioane de dolari dacă insistă ca R. Moldova să achite datoriile regiunii transnistrene, evaluate la 4 miliarde de dolari de partea rusă, dar la numai un miliard de cea moldovenească.

”Teoretic, datoriile vehiculate ale Transnistriei pot ajunge şi la 10 miliarde de dolari. Dar să analizăm consecinţele. Ce se întâmplă cu o societate care nu îşi achită facturile? Riscă să falimenteze, noi riscăm cu circa 300 de milioane de dolari, cam cât avem în acţiuni, ei cu tot restul. În cel mai rău caz, noi riscăm cu falimentarea MoldovaGaz, iar ei practic să achite diferenţa până la suma finală. Noi riscăm să pierdem cota nostră în această companie, care echivalează cu datoriile pe care le avem”, a explicat ministrul.

Reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a declarat, în timpul vizitei la Tiraspol, că R. Moldova trebuie să-şi asume datoria Transnistriei pentru gazele ruseşti.

Dmitri Rogozin a afirmat că trebuie să existe o singură factură pentru gazele ruseşti, deoarece R.Moldova consideră Transnistria drept parte componentă a ţării. "Dacă se vorbeşte despre un singur stat, aşa cum declară oficialii de la Chişinău, atunci şi factura trebuie să fie comună. Moldova a ales calea integrării europene, de dezvoltare capitalistă. Din aceste motive noi îi abordăm ca pe nişte capitalişti. La bază stă capitalul, mai întâi de toate cel rusesc, pentru care există o mare restanţă", a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

În acelaşi timp, Rogozin a spus că Moscova va examina problema privind modalitatea de reglementare a datoriei transnistrene doar după ce se va ajunge la o înţelegere cu autorităţile de la Chişinău. Oficialul rus a declarat că, deocamdată, nu există progrese semnificative în soluţionarea acestei probleme. Datoria regiunii transnistrene pentru gazele ruseşti a depăşit patru miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor