Rusia plasează agenţi de informaţii germani pe liste negre în ultimul show de forţă cu UE

hacker
A.P.
31.12.2020

Rusia a anunţat, în urmă cu o săptămână, că va impune în mod reciproc sancţiuni asupra unor oficiali germani şi altor oficiali din UE după sancţiunile pe care blocul european le-a impus oficialilor din domeniul informaţiilor de la Kremlin, în urma presupusei otrăviri, organizate de Rusia, a liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, în august.

Rusia a impus apoi interdicţii de călătorie oficialilor UE din Franţa, Germania şi în special Suedia, având în vedere că aceste ţări au declanşat dezbateri care au dus la interzicerea acordării de vize în UE pentru cel puţin şase oficiali ruşi de nivel înalt (în cazul Suediei, laboratorul care a testat substanţele folosite în dosarul Navalnîi se află acolo).

Marţi, Moscova a pus pe lista neagră numeroase persoane germane din comunitatea de informaţii şi de aplicare a legii, de data aceasta în special ca răspuns la sancţiunile anterioare ale UE legate de acuzaţiile conform cărora Kremlinul ar fi fost în spatele unui atac cibernetic major asupra sistemului informatic al Bundestag în 2015.

„Ca răspuns la acţiunile distructive ale UE, Moscova a decis să extindă lista neagră a cetăţenilor germani cărora le este interzisă intrarea în Rusia”, se arată în anunţul Ministerului rus de Externe.

"În conformitate cu principiul diplomatic al reciprocităţii, Rusia a plasat pe lista neagră oficiali ai agenţiilor de aplicare a legii şi de informaţii care aparţin Ministerului german al Apărării", potrivit declaraţiei.

Rusia a subliniat că a solicitat în mod repetat dovezi şi acces la date care să indice implicarea cetăţenilor ruşi în atacul cibernetic desfăşurat asupra Bundestag-ului, dar, după părerea Kremlinului, cererea a fost respinsă de Berlin. În urma atacului, şeful Direcţiei principale a Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, Igor Kostiukov, a primit interdicţie de călătorie în UE.

"Abordarea lor arată clar că Berlinul nu a fost niciodată interesat să investigheze cu adevărat aşa-numitul caz al hackerilor ruşi şi întreaga situaţie a fost iniţial pusă în scenă ca o altă provocare împotriva ţării noastre", a mai declarat Ministerul de Externe rus, potrivit TASS.

Oficialii UE au numit recent sancţiunile tardive ale Rusiei împotriva oficialităţilor europene drept „nejustificate” şi neloiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor