Rusia efectuează bombardamente aeriene în Idlib

Soldaţi ruşi în Siria
Soldaţi ruşi în Siria (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Pe 24 şi 25 decembrie, avioane militare ale armatei ruse au efectuat o serie de atacuri aeriene asupra poziţiilor grupurilor militante susţinute de turci în nordul Lattakiei.

O mare parte a atacurilor aeriene au vizat periferia oraşului Kabani. În fotografiile transmise de opoziţie se vede cum se ridică fum de pe mai multe dealuri din vecinătatea oraşului, unde a fost construită o reţea complexă de tunele, tranşee şi fortificaţii în ultimii doi ani.

Kabani este o fortăreaţă bine cunoscută a grupurilor afiliate Al-Qaeda - Hay’at Tahrir al-Sham, Armata Islamică din Turkistan şi Ajnad al-Kavkaz.

Noul val de atacuri aeriene ruseşti asupra zonei Kabani a coincis cu bombardamentele intense efectuate de armata siriană asupra zonei rurale sudice din provincia Idlib. De asemenea, trupele siriene au vizat un vehicul cu militanţi din vestul Idlib cu o rachetă antitanc ghidată.

Bombardamentele nu sunt primele de acest gen în zona Idlib. Săptămâna trecută, forţele siriene şi avioanele militare ale Rusiei au efectuat peste 100 de atacuri asupra mai multor ţinte.

Surse pro-militante leagă aceste evoluţii de desfăşurarea recentă a operaţiunilor logistice ale armatei siriene în zona al-Ghab, susţinând că aceasta face parte din pregătirile pentru o operaţiune ofensivă acolo.

Între timp, au apărut rapoarte că, în urma campaniilor de succes din Libia şi Nagorno-Karabah, Turcia are în vedere utilizarea forţelor militante pro-turce în nordul Irakului împotriva kurzilor irakieni.