Vladimir Putin critică desfăşurarea de rachete occidentale la graniţele Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Rusia afirmă că ar fi detectat în repetate rânduri prezenţa navelor de război ale NATO, inclusiv a navelor cu rachete de croazieră, în imediata apropiere a apelor teritoriale ale Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut Ministerului Apărării să răspundă cu promptitudine desfăşurării, de către naţiunile occidentale, a rachetelor în apropierea frontierelor ruseşti, în cazul în care apare o astfel de necesitate.

Vorbind la forul anual al Ministerului Apărării, Putin a remarcat caracterul „neîncetat” al activităţilor militare NATO, plângându-se de faptul că SUA, în special, a abandonat mai multe tratate internaţionale, degradând astfel sistemele globale de control al armamentului.

"Nu vom produce şi desfăşura rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune în partea europeană a Rusiei sau în alte regiuni ale ţării. Dar trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm rapid dacă ţările occidentale desfăşoară arme de acest fel în apropierea fontierelor noastre", a declarat Putin.

SUA s-a retras de curând din tratatul Open Skies, învinuind Rusia de încălcări repetate ale tratatului prin interzicerea accesului aeronavelor americane deasupra unor zone - şi a încheiat abrupt tratatul INF susţinând că Rusia îl încalcă şi China nu este semnatar.

Vladimir Putin a asigurat că Rusia continuă să analizeze situaţia geostrategică şi politică din lume şi să prognozeze scenarii posibile, luând în considerare potenţialele ameninţări şi capacităţile militare în expansiune ale armatei şi marinei ruse.

Avioanele şi navele de război NATO au fost văzute de mai multe ori de către serviciile secrete ruseşti lângă graniţele ţării în ultimele luni, a afirmat liderul de la Kremlin. Rusia a avertizat în repetate rânduri că astfel de incidente prezintă riscul escaladării accidentale.