Rusia plănuieşte deconectarea de la Internet pentru a-şi testa apărarea cibernetică
alte articole
Rusia plănuieşte deconectarea temporară de la Internetul global în următoarele săptămâni, deoarece îşi testează sistemele de apărare împotriva atacurilor cibernetice.
Mass media rusă a raportat luni că testul, care va bloca toate rutele de transmitere a datelor ce leagă Rusia de lumea cibernetică exterioară, va avea loc înainte de 1 aprilie, deşi o dată precisă încă nu a fost stabilită, potrivit RFE/RL.
La 14 decembrie, în Duma de Stat a fost prezentat un proiect de lege cu privire la necesitatea de a asigura funcţionarea autonomă a segmentului rus al Internetului în cazul în care nu va exista niciun acces la serverele străine.
După aprobare, noua lege va cere ca Internetul local, cunoscut sub numele de Runet, să treacă prin puncte de schimb administrate de Agenţia naţională a Rusiei de reglementarea telecomunicaţiilor, Roskomnadzor.
O notă ataşată proiectului de lege a explicat faptul că proiectul de modificare a Legii comunicaţiilor a fost elaborat "ţinând seama de natura agresivă a strategiei naţionale privind securitatea cibernetică a Statelor Unite din 2018”, în care “Rusia este acuzată de atacuri cibernetice în mod direct şi fără niciun fel de dovezi”.
După intrarea în vigoare, sistemul va proteja Rusia în cazul unui război cibernetic şi, în acelaşi timp, va filtra traficul de Internet care intră în ţară.
Conform proiectului de lege, “dispozitive tehnice” vor fi instalate în segmentul rus al Internetului pentru a localiza sursele de trafic.
De asemenea, Rusia îşi va crea propriul sistem DNS (domain-name-server) – un sistem descentralizat de nume de domeniu pentru calculatoare, servicii şi alte resurse conectate la Internet sau o reţea privată, ceea ce ajută la identificarea calculatoarelor de unde sunt adăugate date pe Internet.
Interfax a raportat luni că un proiect de lege privind operarea constantă a Runet a fost inclus în agenda sesiunii de marţi a Dumei de Stat.
În martie 2018, German Klimenko, consilierul de la acea vreme al preşedintelui rus Vladimir Putin privind problemele legate de Internet, a afirmat că Rusia va fi pregătită cu propriul său segment de Internet în cazul în care ţările occidentale urmăresc să îi taie întregul acces la Internetul global.
Rusia a fost acuzată de desfăşurarea de atacuri cibernetice şi de utilizarea Internetului – în special a reţelelor sociale precum Facebook şi Twitter – cu scopul de a încerca să incite la neînţelegeri şi să interfereze cu alegeri în Occident. Totuşi, Kremlinul a negat că a încercat să interfereze cu alegerile altor state.