Activiştii demonstrează împotriva forajului arctic al Rusiei

Cel puţin 10 activişti de mediu au fost arestaţi în faţa sediului gigantului energetic rus, Gazprom. Demonstranţii Greenpeace protestează împotriva forajului Rusiei în zona arctică, potrivit unui raport VOA.
Activiştii Greenpeace, unii dintre ei îmbrăcaţi în urşi polari, protestează în faţa sediului din Moscova a gigantului energetic rus, Gazprom, împotriva forajului Rusiei în zona arctică - 5 septembrie 2012. (DENIS SINYAKOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.09.2012

Cel puţin 10 activişti de mediu au fost arestaţi în faţa sediului gigantului energetic rus, Gazprom. Demonstranţii Greenpeace protestează împotriva forajului Rusiei în zona arctică, potrivit unui raport VOA.

Mai mulţi membri Greenpeace s-au îmbrăcat în urşi polari giganţi şi pufoşi şi s-au rostogolit în zăpadă artificială, în timp ce alţii s-au legat cu lanţuri de un gard de lângă sediul Gazprom, din centrul Moscovei. Activiştii demonstrează împotriva iniţiativei Rusiei de a fora în regiunea arctică.

Roman Dolgov, coordonator al Greenpeace Rusia, susţine că explorarea de petrol din zona arctică va conduce în mod inevitabil la distrugerea fizică a regiunii. Demonstranţii au susţinut bannere pe care scria: "Miller, forajul tău distruge zona arctică" - o referire la directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller. Protestatarii au afişat un banner mare pe gardul Gazprom, pe care scria "Gazprom distruge zona arctică".

Luna trecută, membrii Greenpeace au luat cu asalt o platformă de foraj petrolier deţinută şi operată de o filială a Gazprom în Marea Pechora. Analiştii şi ecologiştii avertizează că forajul în regiunea arctică a Rusiei ar putea fi dezastruoasă în cazul unei deversări de petrol.

Gazprom nu a comentat în legătură cu protestul. Kremlinul, care controlează îndeaproape Gazprom, a susţinut în mod constant că oficialii au avizele şi infrastructura corespunzătoare pentru foraj. Dar după colapsul Uniunii Sovietice, Rusia s-a confruntat cu o serie de dezastre din cauza lipsei de echipament, a verificărilor de siguranţă defectoase şi a infrastructurei.

Rusia a ţinut secret că încearcă să acceseze vasta bogăţie în minerale, petrol şi gaze, care se află în regiunea arctică. Potrivit Studiului Geologic din Statele Unite, spaţiul nordic al Cercului Arctic conţine peste 90 de miliarde de barili de petrol şi mai mult de un trilion şi jumătate de metri cubi de gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor