Rusia: Oligarhul rus Aleksandr Lebedev capitulează în faţa FSB
'Gata, capitulez!', a exclamat miliardarul rus Aleksandr Lebedev, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul agenţiei Interfax din Moscova. Potrivit acestuia, serviciile secrete au exercitat presiuni asupra sa şi chiar l-au ameninţat, astfel încât rezistenţa sa este pe cale de epuizare. Drept consecinţă, Lebedev, care deţine compania Aeroflot, NRB (National Reserve Bank) şi este coproprietar al bisăptămânalului independent Novaia Gazeta, a decis să-şi suspende afacerile în Rusia, comentează luni RT.
Cu toate acestea, publicaţia germană Spiegel Online remarcă faptul că nu este încă foarte clar dacă în această mişcare a lui Lebedev nu se ascunde cumva vreun calcul de ordin economic.
În faţa lui Lebedev stau două opţiuni: fie să-şi vândă afacerile, fie să le suspende. Să le vândă la ora actuală este practic imposibil. După cum explică miliardarul însuşi, orice tranzacţie de peste un milion de dolari nu poate avea loc fără o autorizaţie din partea serviciilor secrete. Deci, nu-i rămâne nimic altceva decât să-şi suspende activitatea în Rusia, estimează Spiegel Online.
Întrebat dacă decizia sa este definitivă, Lebedev a răspuns unui portal rusesc:' Nu am de ales... Împotriva mea se derulează o campanie planificată. Eu nu spun ,,Kremlinul,, eu spun ,,ofiţeri de informaţie,,. Aşa mi-au şi spus: avem ordin. Circa 80% din managementul companiilor mele şi-a dat demisia din cauza campaniei de intimidare'.
Pe blogul său, omul de afaceri rus, proprietar al mai multor cotidiane britanice, între care şi The Independent, scrie că în ultimii trei ani 'afacerile sale sunt distruse în mod premeditat şi în mod deliberat' de FSB (fostul KGB).
Lebedev, el însuşi fost agent de informaţii în epoca sovietică, susţine că ofiţeri din serviciile secrete i-au spus personal că au ordin să pună la cale atacuri împotriva sa, a familiei sale şi a unora din managerii săi.
Într-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvî, el a declarat că, după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, presiunile asupra sa au crescut.
Aleksandr Lebedev este principalul finanţator al opoziţiei şi aceasta este principala sa vină în ochii autorităţilor, concluzionează Spiegel Online.
După afacerea scandaloasă cu implicarea fostului oligarh rus Mihail Hodorkovski, deposedat practic de avere şi băgat la închisoare în primul mandat al lui Putin, oamenii de afaceri ruşi caută fie să se apropie de Putin, fie să-i întoarcă spatele, emigrând din ţară. Lebedev a fost până acum singurul om de afaceri de acest nivel care s-a opus deschis elitei ruse guvernamentale după arestarea şi încarcerarea lui Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al grupului petrolier Iukos, comentează publicaţia germană.