Rusia "nu are motive să aplaude" progresele de la Geneva

Serghei Riabkov în New York, arhivă
Serghei Riabkov în New York, arhivă (DON EMMERT / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
17.10.2013

Rusia consideră că negocierile privind dosarul nuclear iranian încheiate miercuri la Geneva ar fi putut să aibă rezultate mai bune şi nu sunt motive pentru a "aplauda" relatează AFP.

"Rezultatele sunt mai bune decât ale rundei precedente de la Alma-Aty, dar aceasta nu garantează progrese ulterioare. Nu există motive să aplaudăm. S-ar fi putut lucra mai bine", a declarat adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov.

Reacţia Rusiei vine după ce negociatorul şef al Iranului, Abbas Araghchi, a anunţat miercuri la Geneva că va accepta vizite-surpriză în site-urile sale nucleare, ca parte a etapei finale a planului prezentat la Geneva, corectând astfel o declaraţie anterioară.

Potrivit lui Riabkov, distanţa de parcurs între poziţiile Iranului şi ale celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania - "se calculează în kilometri, în timp ce progresele pe această cale nu sunt echivalente decât cu o jumătate de metru".

Conform oficialului rus, principala dificultate o constituie "absenţa încrederii reciproce între participanţii la negocieri". Acesta a calificat negocierile de la Geneva drept "dificile, uneori tensionate, uneori imprevizibile din punct de vedere al rezultatelor".

Reamintim că preşedintele american Barack Obama şi preşedintele iranian Hassan Rohani au discutat la telefon la sfârşitul lunii septembrie, acesta fiind primul contact la nivel înalt între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979.

Secretarul de stat american John Kerry a reconfirmat duminică seara dorinţa Statelor Unite de a soluţiona pe cale diplomatică dosarul nuclear iranian.

"La ora actuală, fereastra diplomatică se deschide din ce în ce mai mult", a declarat Kerry în timpul unui discurs susţinut la Londra, cu două zile înainte de începerea negocierilor internaţionale de la Geneva privind dosarul nuclear iranian.

Tot în cursul zilei de duminică, John Kerry s-a întâlnit la Londra cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, în centrul discuţiilor aflându-se dosarul nuclear iranian, în perspectiva negocierilor ce au avut loc la Geneva marţi şi miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor