Rusia nu a retras trupele de la graniţa cu Ucraina, afirmă Pentagonul

Manevre militare în Rusia, arhivă
Manevre militare în Rusia, arhivă (Captură Youtube)

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel, a declarat, duminică, că Moscova nu şi-a retras trupele mobilizate la graniţa cu Ucraina, în ciuda afirmaţiilor efectuate în acest sens de Kremlin, a notat Mediafax.

„Din câte ştim noi, ruşii nu au plecat”, a precizat Hagel.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, săptămâna trecută, că a ordonat retragerea trupelor mobilizate lângă frontiera cu Ucraina, un anunţ fals care a avut ca efect o revitalizare pe termen scurt a economiei ruse.

„Preşedintele (rus Vladimir) Putin ar trebui să fie întrebat de ce pretinde că aceştia pleacă, când, în realitate, nu este deloc aşa”, a adăugat secretarul american.

Atitudinea Moscovei i-ar putea aduce un „beneficiu pe termen scurt” dar asta va conduce la o „izolare” mai accentuată a Rusiei, a precizat Hagel.

Vineri, Putin a efectuat o vizită la Sevastopol, în Crimeea, pentru a participa la parada militară cu ocazia zilei de 9 mai, purtând un discurs agresiv despre planurile Moscovei de a întregi Uniunea Sovietică.

„Poate că au sentimentul că sunt pe cale să câştige, dar lumea nu este o afacere pe termen scurt”, a adăugat Hagel, indicând că agresiunile Rusiei vor avea consecinţe grave.

În ciuda tonului aparent reconciliator adoptat de preşedintele rus, participarea la parada din peninsula Crimeea a provocat „exacerbarea tensiunilor” cu Occidentul, Crimeea fiind un teritoriu ucrainean a cărui anexare nu a fost recunoscută pe plan internaţional.