Kremlinul loveşte opoziţia cu razii nocturne şi interogatorii înaintea unui protest pentru alegeri libere

Protest în 20 iulie 2019 împotriva blocării participării candidaţilor independenţi la alegerile locale din Moscova din septembrie (Screenshot)
Andrei Popescu
25.07.2019

Poliţia din Moscova a percheziţionat locuinţele candidaţilor din opoziţie şi a organizat interogatorii miercuri noaptea, la câteva zile înaintea unui protest masiv care cerea alegeri libere.

Candidaţii opoziţiei au organizat proteste aproape zilnic în centrul Moscovei în ultima săptămână, după ce Kremlinul le-a interzis participarea la alegerile locale din septembrie.

Oficialii autorităţii electorale declară că opoziţia nu a reuşit să obţină suficiente semnături de la alegători pentru a participa. Candidaţii opoziţiei, la rândul lor, resping acuzaţiile şi declară că au fost blocaţi.

În primele ore ale zilei de joi, poliţia a percheziţionat patru locuinţe ale candidaţilor opoziţiei din Moscova şi a chemat pe alţi câţiva la interogatorii nocturne.

Liubov Sobol, unul dintre candidaţii blocaţi, a declarat că a refuzat să apară la interogatoriu după ce a primit un apel din partea procurorilor, miercuri seara.

Activistul anti-corupţie Ivan Zhdanov a refuzat să răspundă întrebărilor poliţiei, invocând dreptul constituţional de a nu depune mărturie împotriva propriei persoane.

Dmitri Gudkov, politician din opoziţie, al cărui apartament a fost percheziţionat de poliţie miercuri noaptea, a declarat că poliţia a confiscat mai multe calculatoare şi stickuri USB.

O oră înainte de a fi efectuate raidurile, politicianul Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al Kremlinului, a fost condamnat la 30 de zile pentru organizarea de proteste neautorizate sâmbăta trecută. Alţi patru activişti din opoziţie au primit de asemenea diverse condamnări cu închisoarea.

Sâmbăta trecută Moscova a fost scena unui protest masiv, la care au participat peste 20 de mii de persoane. Protestatarii cereau alegeri libere şi admiterea candidaţilor opoziţiei în alegeri.

Activiştii declară că raidurile ar putea fi urmarea unui dosar penal depus de Comitetul de investigaţii al Rusiei, care susţine că "membrii unei mişcări" au făcut presiuni şi i-au "ameninţat cu violenţă" pe oficialii electorali la mitinguri neaprobate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor