Belarus: Zeci de arestări în timpul unui miting cu ocazia “Zilei Libertăţii”

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Zeci de activişti din opoziţie au fost arestaţi în Belarus pentru că au încercat să desfăşoare un miting neautorizat în capitala Minsk.

Mitingul de duminică avea scopul de a comemora cea de-a 100-a aniversare a dobândirii independenţei Belarusului de Rusia în 1918. Republica Populară Belarusă a durat până în 1919, când a fost ocupată cu forţa de Uniunea Sovietică.

În mod tradiţional, în această zi cunoscută ca Ziua Libertăţii, opozanţii guvernului autoritar al preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko vor să organizeze proteste.

Opoziţia belarusă îl acuză pe Lukaşenko, care conduce ţara din 1994, de încercarea de a ştergere identitatea belarusă şi de “rusificare” a fostei republici sovietice.

Timp de două decenii cât s-a aflat la putere, Lukaşenko a strivit în mod sistematic partidele din opoziţie, mass media independentă şi grupurile societăţii civile. Protestele politice au fost contracarate cu violenţă.

Grupul pentru drepturile omului Viasna din Minsk a precizat că aproximativ 30 de manifestanţi au fost arestaţi înaintea mitingului de duminică, inclusiv 15 în regiunea estică Mahileu.

Anterior, autorităţile i-au arestat pe foştii candidaţi prezidenţiali Mikalai Statkevici şi Uladzimir Niakliaeu, precum şi alţi 12 organizatori ai mitingului.

Soţia lui Statkevici, Marina Adamovici, a declarat pentru AP că soţul ei a fost arestat în faţa locuinţei în timp ce se îndrepta spre miting, adăugând că, ulterior, a fost condamnat la 10 zile de închisoare.

Lukaşenko a permis ca ziua de 25 martie să fie sărbătorită public în acest an pentru prima dată în cei 24 de ani de când conduce ţara.

Dar, în timp ce autorităţile au aprobat un concert într-un parc din centrul Minskului, mitingul opoziţiei a fost interzis. Mii de persoane au participat la concert, fluturând steagul cu culorile roşu şi alb al republicii din 1918, care a fost de asemenea folosit de Belarus în perioada 1991-1995. Steagul a devenit un simbol al opoziţiei.

În 25 martie 2017, forţele de ordine ale poliţiei au arestat zeci de persoane în Minsk pentru participarea la mitinguri organizate cu ocazia Zilei Libertăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe