Rusia laudă “raza nelimitată” a unei noi rachete nucleare de croazieră

Racheta balistică intercontinentală rusească RS-24 Yars.
Racheta balistică intercontinentală rusească RS-24 Yars. (Wikipedia.org)

După retragerea dramatică a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) în 1 februarie şi pe fondul acuzaţiilor reciprorce ale Moscovei şi Washington-ului, care aparent par să pericliteze viitorului tratatului New START, Rusia îşi laudă în mod agresiv noua rachetă nucleară de croazieră, 9M730Burevestnik (sau “Storm Petrel”), despre care rapoarte media ruseşti susţin că a intrat în etapa finală de testare şi dezvoltare, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Kremlinul susţine că noua rachetă de croazieră cu focos nuclear are o rază de acţiune “nelimitată” şi are capabilităţi de manevrare superioare în faţa sistemelor de apărare antiaeriană. Mass media rusă a raportat în urmă cu câteva zile, pe baza unor surse oficiale de stat, că unitatea de propulsie nucleară a noii rachete a fost testată cu succes în ianuarie 2018.

Anunţul pare să fie o urmare a promisiunilor făcute de preşedintele rus în martie 2018 în discursul anual privind starea naţiunii. Potrivit TASS: “Într-un mesaj adresat Adunării Federale, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia a dezvoltat un mecanism de mărime mică cu propulsie nucleară ce poate fi folosit la o rachetă de croazieră, lucru care îi permite să obţină o rază de acţiune practic nelimitată”.

La acea vreme, Putin a lansat de asemenea ceea ce părea să fie o ameninţare implicită la adresa Occidentului, explicând parlamentarilor ruşi că a avertizat în repetate rânduri Washingtonul să nu îşi desfăşoare sistemele antirachetă de care Moscova se teme că i-ar putea submina capabilităţile de intimidare nucleară. Totuşi, “Nimeni nu ne-a ascultat. Să ne asculte acum”, a afirmat el, fiind puternic aplaudat de mulţimea de parlamentari, oficiali şi demnitari după ce a descris o serie de noi “arme hipersonice” pe care armata ţării urmăreşte să le dezvolte.

După declaraţiile lui Putin, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video care păreau să confirme afirmaţiile privind armele hipersonice, inclusiv ce părea a fi un test al rachetei de croazieră Burevestnik, deşi este încă imposibil ca experţii să confirme adevăratul nivel privind noua rachetă.

Mai mult, agenţia rusă de ştiri RT a rapotat că racheta “este capabilă chiar să înconjoare Pământul timp de câteva zile, dacă ar fi necesar”.

Mass media rusă a rezumat următoarele presupuse capabilităţi ale noii rachete, pe baza afirmaţiilor făcute de surse militare: “Armata susţine că abilitatea rachetei de a traversa practic orice distanţă va fi cuplată cu o abilitate nelimitată de manevră. Acest lucru va face ca racheta să fie extrem de greu de interceptat în timp ce pătrunde în sistemele de apărare ale inamicului.

În cazul în care arma devine complet operaţională, Moscova va fi capabilă să lanseze rachete “de pe teritoriul asiatic, să le programeze să traverseze Pacificul, să ocolească America de Sud şi să pătrundă în spaţiul aerian american dinspre Golful Mexicului”, a scris în urmă cu câteva zile revista Popular Mechanics.

Prin comparaţie, rachetele americane Tomahawk sunt concepute pentru a lovi ţinte aflate la maxim 2.500 km.

În octombrie 2018, într-un discurs susţinut la Clubul Valdai din Soci, preşedintele rus Vladimir Putin s-a lăudat din nou: “Este o realitate faptul că suntem în faţa tuturor partenerilor şi competitorilor noştri în această sferă a armelor hipersonice de mare precizie”.

“Nimeni nu mai are aşa ceva… Din acest punct de vedere, ne simţim foarte confortabili, foarte în siguranţă”, a adăugat liderul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe