Macron: NATO suferă de moarte cerebrală

Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.11.2019

Într-un interviu acordat săptămânalului britanic The Economist, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat ţările europene că nu se mai pot baza pe unitate.

„Acum ne confruntăm cu moartea cerebrală a NATO”, a spus Macron.

Întrebat dacă încă mai crede în prevederile Articolului 5 care stipulează clauzele privind „apărarea colectivă” din tratatul NATO - în temeiul căruia un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor - Macron a răspuns: „Nu ştiu.”

„(NATO) funcţionează numai dacă garantul acestei ultime soluţii funcţionează. Susţin că ar trebui să reevaluăm realitatea a ceea ce NATO este în lumina angajamentului Statelor Unite”, a adăugat Macron.

Statele Unite dau semne că „ne întorc spatele”, aşa cum a demonstrat decizia bruscă a preşedintelui Donald Trump, luna trecută, de a scoate trupele americane din nord-estul Siriei, fără a consulta aliaţii, a spus liderul francez.

Această mişcare a surprins liderii europeni ai NATO - Franţa, Marea Britanie şi Germania - şi a deschis calea ca Turcia, un alt membru NATO, să lanseze o operaţiune militară transfrontalieră care vizează forţele kurde siriene.

Evoluţia l-a determinat pe Macron să deplângă incapacitatea NATO de a reacţiona la ofensiva Turciei şi a spus că a venit momentul ca Europa să înceteze să mai acţioneze ca un aliat minor al Statelor Unite, atunci când este vorba de Orientul Mijlociu.

Aliaţii europeni se tem că retragerea SUA din nord-estul Siriei va cauza un vid de securitate care poate fi exploatat de militanţii islamişti.

Franţa a depus eforturi urmărind o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării, dar s-a confruntat cu rezistenţa Marii Britanii şi a celorlalţi membri care spun că Statele Unite rămân esenţiale pentru apărarea occidentală, în special în faţa unei Rusii agresive.

Trump a criticat dur dependenţa puternică a ţărilor europene de Statele Unite pentru apărare în timp ce lasă povara cheltuielilor militare asupra SUA. Remarca a fost făcută în special pentru Germania, care nu alocă 2% din PIB pentru Apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor