Şeful Pentagonului: Rusia este o “ameninţare foarte semnificativă” pentru SUA

Ashton Carter
Ashton Carter (Mark Wilson/Getty Images)

Rusia este o “ameninţare foarte semnificativă” pentru securitatea naţională a Statelor Unite, a declarat secretarul american al Apărării Ashton Carter, confirmând evaluarea unor oficiali militari de rang înalt.

Carter, care a făcut remarcile joi, s-a referit la evaluarea unui grup de oficiali militari de rang înalt, care au făcut o comparaţie între Rusia şi teroriştii Daesh (Statul Islamic) din Irak şi Siria.

În 9 iulie, generalul de Marină Joseph Dunford a declarat legiuitorilor că evaluarea sa este aceea că Rusia reprezintă “cea mai mare ameninţare pentru securitatea noastră naţională”.

Carter a declarat că este de acord cu acea evaluare “pur si simplu prin prisma mărimii arsenalului nuclear deţinut (de Rusia)”.

“Acest lucru totuşi nu este nou”, a declarat Carter la o conferinţă de presă a Pentagonului. “În ultimul sfert de secol, de la sfârşitul Războiului Rece, noi nu am privit Rusia ca un adversar.”

“Rusia lui Vladimir Putin se comportă, în multe aspecte – unele foarte importante – ca un adversar. Acest lucru este nou. Prin urmare, la această situaţie trebuie să ne adaptăm şi [trebuie] să o contracarăm”, a adăugat Carter.

Legăturile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat după ce forţele susţinute de SUA l-au alungat de la putere pe fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014. Tensiunile s-au amplificat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

În plus, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că trimite arme şi soldaţi pentru a-i susţine pe separatiştii pro-ruşi care, începând din aprilie 2014, se luptă în estul Ucrainei cu forţele guvernamentale ucrainene.

Kremlinul neagă, însă, implicarea în criza ucraineană şi susţine că SUA este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Ucraina prin trimiterea de arme pentru susţinerea armatei ucrainene.

Carter a declarat joi că strategia Pentagonului cu privire la Rusia este “puternică şi echilibrată”, adăugând că SUA îşi ajustează capabilităţile din punct de vedere calitativ şi pentru a răspunde “la acest comportament al Rusiei”.

Cu toate acestea, şeful Pentagonului a adăugat că SUA va continua să colaboreze cu Rusia în mai multe domenii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.