Armata israeliană susţine că 2 rachete au fost lansate către Tel Aviv. Primele din 2014

Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018. (Said Khatib/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.03.2019

Forţele de apărare ale Israelului au declarat miercuri că, după ce sirenele ce anunţă raiduri aeriene au sunat în Tel Aviv pentru prima dată din vara anului 2014, s-a înregistrat lansarea a două rachete din Fâşia Gaza către cel de-al doilea cel mai populat oraş israelian.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene citat de Reuters a afirmat că incidentul este investigat. De asemenea, mass media locală a raportat că unii rezidenţi au auzit sunete similare cu cele ale unei explozii.

Serviciul de presă al armatei israeliene a confirmat că sirenele au fost activate pentru prima dată din vara anului 2014. Cel puţin două rachete au fost lansate din Fâşia Gaza către zona Tel Aviv-ului, potrivit Reuters. Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul antirachetă israelian Domul de Fier, potrivit rapoartelor media.

Postul de televiziune israelian Channel 10 a precizat joi, citând oficiali militari anonimi, că una dintre rachete a aterizat într-o zonă nelocuită şi că nu au fost raportaţi răniţi.

În Gaza, atât Hamas cât şi Jihadul Islamic, un grup aliat, au publicat declaraţii în care au negat orice responsabilitate pentru acel atac, care are loc la circa 3 săptămâni înaintea alegerilor israeliene din 9 aprilie.

Totuşi, forţele de apărare ale Israelului au susţinut vineri că pot confirma faptul că rachetele lansate din Gaza către Tel Aviv au fost lansate de Hamas.

Anterior, Israelul a făcut publice informaţii privind o nouă presupusă celulă teroristă afiliată la grupul libanez Hezbollah, care operează în porţiunea siriană a Înălţimilor Golan.

Tensiunile dintre israelieni şi palestinieni în apropierea gardului de frontieră care separă Gaza de Israel s-au amplificat începând cu martie 2018, când a fost lansat Marele Marş al Întoarcerii. Situaţia de la frontiera cu Gaza s-a deteriorat din cauza proiectilelor şi a baloanelor incendiare lansate din Gaza către teritoriul israelian şi a faptului că soldaţii israelieni au rănit şi ucis manifestanţi, doctori, jurnalişti şi copii în apropierea gardului de frontieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor