Israelul îngroapă deşeuri nucleare în regiunea siriană Înălţimile Golan [raport ONU]
alte articole
Şeful ONU, Antonio Guterres, va prezenta luni un raport care acuză Israelul că îngroapă deşeuri nucleare radioactive în Înălţimile Golan, un teritoriu sirian ocupat parţial de israelieni de peste 5 decenii.
Guterres va prezenta raportul – care are la bază acuzaţii lansate de Siria împotriva Israelului – Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU (UNHRC) cu ocazia celei de-a 40-a sesiuni, care se va deschide luni la Geneva şi se va încheia în 22 martie.
“Republica Arabă Siriană a observat că Israelul a continuat să îngroape deşeuri nucleare cu conţinut radioactiv în 20 de locaţii diferite, populate de cetăţeni sirieni, în regiunea ocupată Înălţimile Golan, în special în apropierea muntelui al-Sheikh”, susţine raportul.
“Practica a pus în pericol vieţile şi sănătatea sirienilor din Înălţimile Golan ocupate şi constituie o încălcare gravă a celei de-a patra Convenţii de la Geneva”, scrie raportul.
Israelul este singurul posesor de arme nucleare în Orientul Mijlociu, iar Tel Aviv nu a confirmat şi nici nu a negat faptul că ar avea bombe atomice. Se consideră că regimul israelian ar avea între 200 şi 400 de focoase nucleare în arsenalul său.
Israelul nu este membru al Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNN), al cărui obiectiv este de a preveni răspândirea armelor nucleare şi tehnologiilor pentru producerea acestor tipuri de arme.
Tel Aviv a confiscat Înălţimile Golan de la Siria în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi de atunci a continuat să ocupe două treimi din teritoriul cu importanţă strategică.
În ultimele decenii, Israelul a construit zeci de colonii în Înălţimile Golan, sfidând apelurile internaţionale de a pune capăt activităţilor de construcţii ilegale.
Raportul ONU precizează că Israelul “furnizează suport logistic grupurilor teroriste”, precum Frontul Nusrah, care este afiliat la mişcarea teroristă Al-Qaeda.
Potrivit raportului, Israelul furnizează grupurilor teroriste arme, muniţii, bani şi îngrijiri medicale cu scopul de a speria populaţia locală şi de a menţine o zonă “interzisă accesului” de-a lungul frontierei siriene.
În plus, raportul a condamnat decizia Israelului de “a-şi impune legile, jurisdicţia şi administraţia în Înălţimile Golan ocupate”, precizând că acestea sunt “nule şi fără efect juridic internaţional” şi a cerut regimului să-şi “anuleze imediat decizia”.