15 mercenari ai companiei Blackwater, inclusiv un comandant, au fost ucişi în Yemen

Şeful grupului de mercenari Blackwater prezenţi în Yemen a fost ucis în timpul luptelor cu rebelii yemeniţi Houthi Ansarullah şi cu forţele aliate în sud-vestul ţării, conform rapoartelor.
Luptători tribali loiali mişcării Houthi Ansarullah în Yemen.
Luptători tribali loiali mişcării Houthi Ansarullah în Yemen. (Captură Foto)

Website-ul yemenit de ştiri în limba arabă al-Masirah a raportat că şeful grupului de mercenari Blackwater prezenţi în Yemen, un cetăţean mexican, a fost ucis în districtul al-Omari din provincia Ta’izz miercuri dimineaţă.

Conform raportului, comandantulu este al 15-lea luptător străin ai companiei private de securitate Blackwater care a fost ucis în luptele din Yemen începând de marţi. Printre cei omorâţi s-au aflat consilieri şi comandanţi australieni, britanici şi francezi, plus 6 soldaţi columbieni. Mercenarii fac parte din forţele Emiratelor Arabe Unite, care ajută Arabia Saudită în războiul său împotriva rebelilor Houthi din Yemen.

Compania americană Blackwater Worldwide, cunoscută sub numele de Academi, este una dintre cele mai notorii companii private ce oferă servicii de pregătire şi securitate şi care este responsabilă pentru uciderea a zeci de civili în Irak, Afganistan şi Yemen.

Campania de bombardamente condusă de saudiţi împotriva Yemenului a început în 26 martie, fără niciun mandat internaţional, având scopul de a submina mişcarea yemenită Ansarullah şi de a-l readuce la putere pe fostul preşedinte Abd Rabbuh Mansour Hadi, un aliat important al Riadului.

Conflictul din Yemen s-a soldat până acum cu moartea a peste 7.500 de persoane şi rănirea a aproximativ 14.000. În plus, loviturile aeriene au produs mari pagube infrastructurii şi altor instituţii, distrugând multe spitale, şcoli şi fabrici.