Rusia învinge UE în Republica Moldova (revista presei)
alte articole
Rusia învinge (temporar) UE în Republica Moldova, scrie marţi Jurnal de Chişinău referindu-se la intenţiile Chişinăului de a amâna implementarea Pachetului III energetic până în anul 2020, pentru a obţine un preţ mai mic la gaze.
Autorul articolului, Nicolae Negru, consideră că Rusia ia în calcul şi faptul că, până în 2020, Republica Moldova va trece prin două cicluri electorale şi există şansa ca alianţa proeuropeană să fie înlocuită cu o guvernare de orientare opusă. 'Indiferent de rezultatul războiului 'Gazprom'-ului cu UE, Moscova înregistrează o mică victorie pentru spaţiul ei de influenţă. E încă un pas pe calea refacerii URSS. Iar aceasta o va încuraja să stimuleze şi mai mult partidele proruseşti din Republica Moldova', concluzionează Jurnal de Chişinău.
Şi Petru Bogatu comentează, în Jurnal de Chişinău, propunerea lui Vlad Filat de a amâna până în 2020 aplicarea prevederilor acordului energetic cu UE. El consideră însă că Moscova, în afară de o tragere de timp, nu câştigă mai nimic nici pe plan politic, nici pe cel economic. Cursul european al Republicii Moldova nu este dat peste cap, iar acordul de asociere la UE urmează să fie semnat, consideră editorialistul. Dar, în acelaşi timp, el observă că nici Chişinăul nu câştigă nimic. 'Compromisul este inutil. Autorităţile moldovene se înşeală dacă îşi imaginează că obţin astfel o reducere a preţului la gazele ruseşti'.
Despre pragmatismul lui Filat şi Uniunea Europeană scrie şi Timpul. Pragmatismul politic spune să iei acum ceea ce ţi se oferă: o reducere cu 30% a preţului la gazele naturale ruse. Dar, în opinia autorului, pragmatismul nu este întotdeauna cea mai bună soluţie. 'Guvernul lui Vlad Filat are tot dreptul să ceară amânări de la Bruxelles, însă semnalul politic este unul cât se poate de clar: viteza integrării europene scade la Chişinău, mai ales când încep să bată tare vânturile de la Răsărit', scrie Timpul.
Noile taxe pentru mărfurile moldoveneşti în stânga Nistrului arată că transnistrenii se menţin pe poziţii forte, potrivit aceluiaşi cotidian.. Unii experţi califică această decizie drept 'un joc fariseic', alţi specialişti susţin că decizia regimului separatist poate fi interpretată ca un pas mărunt spre 'independenţa RMN şi nu reintegrarea Republicii Moldova'.
Adevărul scrie despre riscul de monopol pe piaţa petrolieră. Pentru a stopa scumpirea carburanţilor, autorităţile vor să modifice metodologia de calculare a preţurilor. Specialiştii consideră că din această cauză vor dispărea companiile mici.