Statele Unite afirmă că Rusia ar fi încălcat un tratat privind armamentul nuclear

The New York Times
The New York Times (Ramin Talaie/Getty Images)

Statele Unite ale Americii i-au informat pe aliaţii NATO la începutul acestei luni în legătură cu testarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă ceea ce ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), informează în ediţia sa New York Times, preluat de RIA Novosti.

Noua rachetă de croazieră se presupune că ar fi fost testată în mod repetat din 2008, ceea ce importanţi oficiali americani consideră că reprezintă o încălcare clară a Tratatului INF, afirmă ziarul citând surse guvernamentale sub rezerva anonimatului.

Mass-media rusă a scris încă din 2005 că Moscova intenţionează să se retragă din acest tratat, semnat între SUA şi Uniunea Sovietică în 1987.

În luna iunie, şeful Administraţiei de la Kremlin Serghei Ivanov a sugerat chiar că SUA beneficiază mai mult de pe urma acestui tratat decât Rusia, afirmând că Statele Unite nu se confruntă cu ameninţări la adresa securităţii sale regionale.

'Americanii nu au nevoie de acest tip de armă, ei nu au avut nevoie de ea înainte şi nu au nevoie de ea nici acum', a declarat Ivanov pentru canalul de ştiri Rossia-24. 'Ei ar putea ataca teoretic doar Mexicul şi Canada cu aceste arme, pentru că raza efectivă a acestora nu ajunge până în Europa', a spus el.

Cu toate acestea, dezvoltarea unei noi rachete ar putea reprezenta un efort pentru a asigura paritatea nucleară cu China, care nu este semnatară a tratatului.

Rachetele nucleare cu rază medie de acţiune poziţionate în apropierea frontierelor unui stat inamic sunt considerate de către analişti a fi destabilizatoare pentru că ele reduc timpul de răspuns aflat la dispoziţia factorilor de decizie pentru a verifica dacă este vorba despre un atac nuclear real sau doar despre o alarmă falsă a unui sistem de avertizare cu rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe