Uniunea Europeană nu prevede un ajutor masiv pentru Ucraina

Uniunea Europeană a dezminţit luni că pregăteşte un plan de ajutor financiar masiv pentru Ucraina, explicând că nu doreşte să intre într-un proces de supralicitare cu Rusia, care a promis 15 miliarde de dolari Kievului după ce a descurajat fostul stat sovietic să mai semneze Acordul de Asociere cu UE, potrivit agenţiei Reuters.
(photos.com)
Epoch Times România
04.02.2014

Uniunea Europeană a dezminţit luni că pregăteşte un plan de ajutor financiar masiv pentru Ucraina, explicând că nu doreşte să intre într-un proces de supralicitare cu Rusia, care a promis 15 miliarde de dolari Kievului după ce a descurajat fostul stat sovietic să mai semneze Acordul de Asociere cu UE, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut faptul că se reflectează la mijloacele de a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică gravă cu care se confruntă, dar a dat asigurări că Uniunea Europeană nu are nicio intenţie de a băga mâna în portofel pentru a convinge o ţară să se apropie de UE.

''Nu vom intra într-un proces de supralicitare pentru a stabili cine plăteşte mai mult'' pentru a încerca să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere, a declarat Barroso.

Wall Street Journal scria luni, citând o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a pune la punct un important program de asistenţă financiară pentru Ucraina.

Luni seara, Departamentul de Stat al SUA a declarat că ''a început consultări cu UE (...) şi alţi parteneri în legătură sprijinul de care Ucraina ar putea avea nevoie după formarea unui nou guvern tehnic'', adăugând că discuţiile sunt într-un stadiu preliminar.

Mai mulţi responsabili europeni au declarat totuşi pentru Reuters, sub acoperirea anonimatului, că Bruxellesul nu prevede deblocarea unui ajutor suplimentar faţă de cel care este prevăzut în cazul semnării Acordului de Asociere.

Refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest acord, în noiembrie, se află la originea mişcării de contestare care paralizează ţara de două luni.

''Nu se pune problema de a acorda bani în plus. Catherine Ashton a evocat mai multe opţiuni, dar a fost mereu foarte clar că aceasta se înscrie în programul care răspunde nevoilor pe termen scurt şi pe termen lung (ale Ucrainei)'', a spus unul dintre responsabili.

Ajutorul european rămâne condiţionat de adoptarea de către Kiev a unor reforme politice şi economice şi de un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a adăugat el.

Un alt responsabil european a declarat că UE nu dispune de fonduri de rezervă în plus faţă de cele care au fost deja bugetate.

Bruxellesul a promis Ucrainei un împrumut de 610 milioane de euro în cazul unui acord cu FMI şi a evaluat la 19 miliarde de euro suma împrumuturilor şi a donaţiilor de care ar beneficia Kievul pe şapte ani în caz de asociere cu Uniunea Europeană.

Această ofertă rămâne de actualitate, au spus responsabilii europeni.

Potrivit declaraţiilor lui Barroso, Comisia Europeană examinează cu partenerii săi ''dacă este posibil de a face un pic mai mult'' pentru a ajuta Ucraina să iasă din impas, dar că ar fi vorba de o mână de ajutor pe termen scurt.

''Ne opunem ideii că trebuie să plătim pentru ca o ţară să semneze un acord de asociere. Oferta noastră cea mai bună pentru Ucraina este acordul însuşi. Noi îi oferim Ucrainei accesul la cea mai mare piaţă din lume, care este piaţa internă a Uniunii Europene'', a insistat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor