Rusia iniţiază un proiect legislativ pentru a-i exclude pe suporterii lui Navalnîi din alegerile din septembrie

Liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalny, la un miting în Lyublino, o suburbie din Moscova, 20 septembrie 2015
Liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalny, la un miting în Lyublino, o suburbie din Moscova, 20 septembrie 2015 (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)

Camera inferioară a parlamentului rus a aprobat marţi proiecte de legi care ar interzice membrilor organizaţiilor „extremiste” să fie aleşi ca parlamentari.

Modificările aduse legii electorale din Rusia l-ar exclude pe criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, din cadrul alegerilor pentru camera inferioară, care vor avea loc în septembrie. Măsura vine, de asemenea, înaintea unei hotărâri judecătoreşti care este de aşteptat să plaseze reţeaua de birouri regionale ale lui Navalnîi şi Fundaţia sa anticorupţie (FBK) pe lista organizaţiilor „teroriste şi extremiste” interzise din Rusia.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va interzice (retroactiv) oricărei persoane care a jucat un rol în ierarhia unui grup extremist să candideze la funcţii.

Interdicţia s-ar aplica şi celor implicaţi în astfel de grupuri de la unu la trei ani înainte ca acesta să fie declarat oficial „extremist”.

Şefii organizaţiilor „extremiste” nu ar avea voie să candideze pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, timp de cinci ani, în timp ce angajaţii ar trebui să se confrunte cu interdicţii de trei ani.

Deputaţii Dumei de Stat au votat 293 în favoarea proiectului de lege într-o primă lectură, cu 45 împotrivă, iar doi s-au abţinut.

Pentru a deveni lege, proiectul de lege are nevoie de încă două voturi în Duma de Stat şi unul în Consiliul Federaţiei din camera superioară înainte de a primi semnătura preşedintelui Vladimir Putin.

Interdicţia ar afecta în mod direct mai mulţi aliaţi ai Navalnîi care au anunţat că intenţionează să candideze pentru Duma, inclusiv asistenta sa principal şi avocatul FBK, Lyubov Sobol.

"Ideea este să lărgim cercul de potenţiali candidaţi care ar putea dori să participe în alegeri şi care sunt consideraţi de Kremlin nedoriţi (...). Este un proiect de lege care vizează nu doar FBK, ci şi susţinătorii săi şi, astfel, vizează mişcări pe o scară mult mai mare decât doar echipa lui Navalnîi ", a declarat pentru The Moscow Times Tatiana Stanovaya, fondatorul proiectului de analiză politică R.Politik şi un membru al Centrului Carnegie Moscova.

Votul pentru Duma de Stat are loc în septembrie, partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, luptându-se pentru a-şi creşte popularitatea, care se află la cote scăzute şi pentru a-şi păstra supermajoritatea de aproape 75% din locuri.

Procurorii din Moscova au suspendat reţeaua auto-desfiinţată a lui Navalnîi, iar agenţia de supraveghere financiară a statului rus a îngheţat conturile bancare ale acesteia în aşteptarea unei hotărâri judecătoreşti care să declare grupul activistului anti-Kremlin „extremist”.

Desemnarea „extremistă” i-ar pune pe membrii şi susţinătorii săi în pericol de închisoare.

Echipa lui Navalnîi a petrecut ani de zile desfăşurând investigaţii care să dea publicităţii corupţia endemică din rândul înalţilor oficiali guvernamentali şi pentru a susţine candidaţii anti-Kremlin în alegeri.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, execută doi ani şi jumătate într-o închisoare din apropierea Moscovei, pentru încălcarea controlului judiciar într-o condamnare mai veche din 2014 - considerată de numeroşi analişti o parte a campaniei de persecuţie dusă de Kremlin împotriva criticului său cel mai vocal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe