Rusia încearcă să discrediteze CEDO pentru că a condamnat-o în dosarul şcolilor din Transnistria (revista presei)
alte articole
Moscova încearcă să discrediteze Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că a îndrăznit să condamne Rusia în dosarul privind şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, scrie vineri Jurnal de Chişinău.
Alfabetul chirilic pare să fie ultima şansă, ultimul resort al imperialismului rus în plan cultural, scrie comentatorul Nicolae Negru. Moscova foloseşte alfabetul chirilic în loc de sârmă ghimpată. 'Pentru a-i conserva pe 'adevăraţii' moldoveni, ea i-a închis într-un ghetou. Copiii din satele moldoveneşti aflate sub controlul separatiştilor au devenit ostatici ai Rusiei în efortul ei de a stopa Republica Moldova din cursul european, de a o ţine în sfera rusă de influenţă', potrivit Jurnal de Chişinău.
'Telenovela privatizărilor - un serial fără happy-end', titrează Adevărul. Cotidianul notează că autorităţile au scos în ultimii trei ani la mezat proprietăţi de aproximativ 100 de milioane de euro, dar au vândut mult mai puţine active decât preconizau. Experţii cred că deetatizarea este necesară pentru că multe întreprinderi se degradează şi în curând nu vom mai avea ce vinde.
PIB-ul pentru 2012, mai mic cu aproape 200 de milioane de euro, mai scrie Adevărul. Ministerul Economiei a redus prognoza de creştere economică pentru 2012 cu două puncte procentuale, de la 3% la 1%, iar până la finele anului prognoza ar mai putea fi revizuită din cauza situaţiei precare din agricultură. Oamenii de ştiinţă estimează că Moldova va avea nevoie de doi-trei ani pentru a recupera pierderile pe care le-a suportat agricultura în acest an, în urma secetei severe.
Şi ziarul în limba rusă Panorama se referă la prognozele economice ale Ministerului Economiei, precizând că, din cauza reducerii producţiei agricole, Republica Moldova 'se întoarce în 2009'.
Republica Moldova şi-a anunţat drept scop principal integrarea în Uniunea Europeană, dar acest lucru se face doar la nivel oficial, în timp ce respectarea standardelor europene lasă mult de dorit, scrie Moldavskie Vedomosti, într-un articol în care critică modul în care se respectă legislaţia privind protecţia consumatorului.
Timpul relevă povestea unei localităţi în care istoria a lăsat urme vizibile - Tighina - cetate care a stat la hotarul imperiilor. Potrivit ziarului, pe malul drept al Nistrului, pe teritoriul secular al Moldovei, oraşul poartă totuşi din ce în ce mai puţine trăsături româneşti. 'Actualii stăpâni încearcă să inoculeze o altă memorie istorică', se menţionează în articol.