Autorităţile de la Chişinău întârzie acordarea cetăţeniei R.Moldova lui Paul Goma (revista presei)

Scriitorul Paul Goma, basarabean de origine, stabilit la Paris, a depus cerere de redobândire a cetăţeniei Republicii Moldova, dar ceva 'scârţâie', scrie Constantin Tănase în Timpul de joi. Autorul întreabă conducerea ţării şi a Alianţei: 'Ce impedimente există în calea satisfacerii cererii lui Paul Goma?'.
Epoch Times România
25.10.2012

Scriitorul Paul Goma, basarabean de origine, stabilit la Paris, a depus cerere de redobândire a cetăţeniei Republicii Moldova, dar ceva 'scârţâie', scrie Constantin Tănase în Timpul de joi. Autorul întreabă conducerea ţării şi a Alianţei: 'Ce impedimente există în calea satisfacerii cererii lui Paul Goma?'.

Constantin Tănase aminteşte că şi actorul Florin Piersic a solicitat cetăţenia Republicii Moldova. 'Umila mea opinie e că acordarea cetăţeniei R. Moldova acestor doi mari creatori de valori spirituale în limba română ar putea doar să aducă un plus de imagine R. Moldova, care are nevoie de acest lucru într-o măsură mai mare poate chiar decât de finanţele din exterior', scrie Constantin Tănase.

Adevărul îl citează pe Mihai Balan, candidatul la funcţia de director SIS, care a declarat în şedinţa comisiei parlamentare juridică şi numiri că nu va accepta comenzi de la politicieni. El promite să reformeze instituţia, aşa încât să dispară frica faţă de SIS, care încă e văzut ca KGB-ul sovietic. Totodată, fostul director al instituţiei, Valeriu Pasat, crede că Mihai Balan este cea mai bună candidatură posibilă, indiferent cine ar fi promovat-o. În opinia lui Pasat, Mihai Balan are o misiune complicată - depolitizarea SIS-ului.

'Câştigători la CEDO, dar cu şcoli pustii', titrează Adevărul, care notează că în ultimii ani, numărul elevilor care frecventează liceele româneşti din regiunea transnistreană a scăzut de două-trei ori. 'La o săptămână de la pronunţarea hotărârii CEDO, după ce a trecut euforia, dascălii şi părinţii de peste Nistru au revenit la problemele şi preocupările lor zilnice, la 'vămile' separatiştilor, pe care sunt nevoiţi să le treacă chiar şi de câteva ori pe zi, dar şi la numeroasele umilinţe pe care le suportă - pentru simplu fapt că vorbesc limba română', scrie cotidianul.

Ziarul de Gardă scrie că peste 60 de cetăţeni ai Republicii Moldova au căzut în capcana unei reţele specializate în business-ul cu tutun din regiunea Herson, Ucraina. Oamenii şi-au lăsat acasă familiile în sărăcie, copii chiar bolnavi de cancer, şi au lucrat pe plantaţiile de tutun fără să primească o grivnă. 'Mai mult decât atât, au dus şi o viaţă de şobolan, fiind nevoiţi să răscolească în gunoi ca să găsească ceva de mâncare', mai scrie Ziarul de Gardă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor