Rusia ia în calcul o schimbare radicală privind momentul utilizării armelor nucleare

Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Redacţia
23.06.2024

Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, ia în calcul să schimbe momentul stipulat în politica oficială pentru utilizarea armelor nucleare dacă Moscova consideră că ameninţările sunt în creştere, scrie Reuters.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare între Rusia şi Occident de la Criza Rachetelor din Cuba din 1962, preşedintele Vladimir Putin afirmând luna trecută că Rusia şi-ar putea modifica doctrina nucleară oficială, care stabileşte condiţiile în care astfel de arme ar putea fi folosite.

Duminică, Andrei Kartapolov, şeful Comisiei de apărare a Camerei inferioare a parlamentului rus, a fost citat de agenţia de ştiri de stat RIA spunând că, dacă ameninţările cresc, atunci momentul pentru utilizarea acestor arme ar putea fi schimbat.

"Dacă vedem că provocările şi ameninţările cresc, înseamnă că putem corecta ceva în (doctrină) privind momentul utilizării armelor nucleare şi decizia de a le folosi", potrivit RIA.

Kartapolov, care a comandat cândva forţele ruse în Siria iar acum este deputat din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, a adăugat că este prea devreme pentru a vorbi despre schimbări specifice ale doctrinei nucleare.

Doctrina nucleară a Rusiei din 2020 stabileşte când preşedintele său ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în mare parte ca răspuns la un atac folosind arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenţionale "când însăşi existenţa statului este pusă în pericol".

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deţinând aproximativ 88% din armele nucleare ale lumii, conform Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani. Ambele îşi modernizează arsenalele nucleare, în timp ce China îşi creşte rapid arsenalul nuclear.

Putin a afirmat în această lună că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a asigura victoria în Ucraina, cel mai puternic semnal al Kremlinului până în prezent că cel mai violent conflict al Europei de la al Doilea Război Mondial nu va escalada într-un război nuclear.

Dar el a spus, de asemenea, că nu exclude modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei. Acest lucru a fost văzut ca un semn de presiune din partea radicalilor din elita rusă care cred că Putin ar trebui să poată acţiona mai rapid în cazul unei escaladări nucleare şi să reducă pragul de utilizare. Putin a declarat din nou săptămâna trecută că doctrină nucleară ar putea să fie schimbată, deoarece adversarii Rusiei dezvoltă dispozitive nucleare cu randament foarte mic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor