Rusia, exclusă din clubul marilor puteri - rezultatul cel mai concret al summitului de la Haga
alte articole
Criza ucraineană s-a aflat luni în centrul reuniunii G7 şi al Summitului Securităţii Nucleare. Summitul G8, prevăzut să se desfăşoare în iunie la Soci, va fi înlocuit de un summit al G7 la Bruxelles, subliniază cotidianul francez Le Figaro.
G8 a murit. Se va reveni la G7, fără Rusia. Acesta este cel mai tangibil rezultat al summitului de luni de la Haga, o reuniune pe marginea securităţii nucleare programată cu mult timp în urmă şi care s-a transformat într-un intens balet diplomatic centrat pe criza ucraineană, subliniază publicaţia franceză menţionată.
Preşedintele american Barack Obama, iniţiatorul acestui eveniment din Olanda ce a reunit reprezentanţi din 53 de ţări, între care mai multe zeci de şefi de stat şi de guvern, a convocat de urgenţă, săptămâna trecută, după anexarea Crimeii, o reuniune cu omologii săi din G7, mai exact cu Francois Hollande (preşedintele francez), Angela Merkel (cancelarul federal german), David Cameron (premierul britanic), Matteo Renzi (premierul italian), Stephen Harper (premierul canadian) şi Shinzo Abe (premierul nipon), precum şi cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi, respectiv, Herman Van Rompuy.
La finalul unei ore şi jumătate de discuţii 'intense' şi 'unitare', potrivit ministrului de externe al Franţei, Laurent Fabius, cei şapte au decis că summitul G8, prevăzut să aibă loc în iunie la Soci, 'noua vitrină a Rusiei', va fi înlocuit cu un summit G7 la Bruxelles. Ca o 'ironie calendaristică', Moscova deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a acestui club al celor mai puternice ţări din lume, la care Rusia s-a raliat în 1997, pe vremea lui Boris Elţin.
Liderii G7 au convenit, de asemenea, să pregătească o a treia fază de sancţiuni, care vor fi unele comerciale, financiare şi bancare, potrivit unei surse diplomatice a Le Figaro, care precizează că acestea vor fi puse în aplicare în cazul în care situaţia din Ucraina se va degrada. Premierul olandez Mark Rutte, care şi-a pus reşedinţa la dispoziţia G7, a dat asigurări că, în cazul unei escaladări a sancţiunilor, cea care va pierde mai mult va fi Moscova.
Cei şapte au îndemnat de asemenea Europa să-şi reducă dependenţa faţă de gazul rusesc, care în prezent asigură 30% din necesităţile sale. Miniştrii europeni ai energiei se vor reuni în curând pe marginea acestui subiect.
Tabăra 'occidentală' (care include Japonia) a primit sprijinul Chinei, al cărei preşedinte Xi Jinping, aflat şi el la Haga, şi-a reafirmat ataşamentul pentru respectarea integrităţii teritoriale a statelor, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la concentrarea trupelor ruseşti la frontiera de est a Ucrainei.
Ca represalii la măsurile occidentale anunţate în ultimele zile (îngheţarea activelor unor responsabili ruşi apropiaţi ai lui Putin), Moscova a anunţat, luni dimineaţă, 'sancţiuni' la adresa a 13 înalţi responsabili canadieni, mai aminteşte Le Figaro.
Înainte de reuniunea de criză, liderii G7 s-au reunit la începutul după-amiezii în jurul unei imense mese circulare, alături de reprezentanţii a peste 40 de alte state, convocaţi la Summitul Securităţii Nucleare. Acest proces a fost iniţiat chiar de Barack Obama, în 2009. La masă s-a aflat şi Rusia, reprezentată de inamovibilul său ministru al afacerilor externe, Serghei Lavrov, de peste 10 ani şeful diplomaţiei de la Kremlin.
Acesta a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, 'un lucru bun', potrivit unui diplomat european, pentru că în urmă cu doar câteva zile Lavrov refuza o astfel de întrevedere, calificând drept 'ilegitim' guvernul de la Kiev. După cum adaugă o sursă diplomatică a cotidianului francez, este preconizată şi o întrevedere bilaterală la nivel de premieri.
Între timp, 'punerea în carantină' a Rusiei de G8 a fost tratată cu superioritate de către Lavrov. 'G8 este un club informal, nimeni nu oferă o legitimaţie de membru şi prin urmare nimeni nu poate exclude pe nimeni', a declarat şeful diplomaţiei ruse.
Cu toate acestea, organizarea, în vara lui 2006, a unui prim şi fastuos summit al G8 la Sankt Petersburg a consacrat intrarea Rusiei postsovietice pe uşa din faţă a scenei internaţionale. La acea dată, liderul de la Kremlin, consiliat de o agenţie americană de PR, a organizat numeroase acţiuni menite să 'farmece' şi conferinţe de presă alături de 'prietenul' George W.Bush. Însă, aceasta a fost în urmă cu 8 ani. Deja o altă epocă, punctează Le Figaro.