Rusia eşuează să anuleze interdicţia împotriva atleţilor săi pentru Rio 2016

Atleţii ruşi nu vor putea participa la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro după acuzaţiile potrivit cărora în Rusia a fost lansat un program de dopaj susţinut de stat.
Atleta rusă Elena Isinbaieva. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.07.2016

Comitetul Olimpic al Rusiei (ROC) şi 68 de atleţi ruşi au încercat să anuleze decizia suspendării lor, implementată de organismul care guvernează lumea atletismului mondial în cazul dopajului, dar Curtea de Arbitraj pentru Sporturi (CAS) a hotărât că decizia rămâne valabilă.

Totuşi, câţiva atleţi ruşi ar putea să concureze ca neutri la Jocurile Olimpice, care încep în 5 august.

“Este trist, dar regulile sunt reguli”, a declarat Usain Bolt, campion Olimpic la 100 de metri şi 200 de metri, care va vâna noi medalii de aur la Rio. El a declarat că este important să se trimită un mesaj puternic împotriva dopajului.

“Încălcarea regulilor privind dopajul este tot mai gravă în atletism. Dacă înşelaţi sau încălcaţi regulile, acest lucru va speria mulţi oameni”, a declarat jamaicanul de 29 de ani.

Totuşi, săritoarea cu prăjina Elena Isinbaieva – una dintre cele 68 de persoane care au făcut apelul către CAS – a declarat că decizia este un ordin politic ostentativ.

Medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 2012, Isinbaieva, în vârstă de 34 de ani, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri TASS: “Vă mulţumesc tuturor pentru această înmormântare a atleţilor”.

Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF) a declarat că este “mulţumită de faptul că poziţia sa a fost susţinută de CAS”, adăugând că decizia a “creat egalitate pentru atleţi”.

Preşedintele IAAF, Lord Coe, a adăugat: “Aceasta nu este o zi pentru declaraţii triumfătoare. Nu am intrat în acest sport pentru a opri atleţii să concureze.

“După Rio, grupul de lucru al IAAF va continua să lucreze cu Rusia pentru a crea un mediu sigur şi curat pentru atleţii săi, astfel încât federaţia şi echipa rusă să se poată întoarce la recunoaştere şi în competiţiile internaţionale”.

Separat, Comitetul Olimpic Internaţional ar putea interzice competitorilor ruşi din toate sporturile să participe la Jocurile Olimpice de la Rio după publicarea unui al doilea raport asupra dopajului susţinut de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor