SUA neagă implicarea în asasinarea ambasadorului rus

Secretarul de stat american John Kerry a negat implicarea SUA în asasinarea ambasadorului rus în Turcia, manifestându-şi îngrijorarea cu privire la retorica Ankarei împotriva Washingtonului.
John Kirby
John Kirby (Captură Foto)

Marţi, autorităţile turce l-au învinuit pe clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, de asasinarea ambasadorului rus - ce a avut loc luni în Turcia -, încercând să dea vina şi pe SUA pentru că îi permite lui Gulen să locuiască acolo.

Kerry şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o parte a retoricii turce cu privire la implicarea sau suportul americanilor, tacit sau de altă natură, pentru asasinatul de luni doar pentru că Gulen locuieşte în SUA, a declarat marţi reporterilor John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Kirby a respins acuzaţia ca fiind ridicolă şi a avertizat să nu se stabilească concluzii pripite.

“Trebuie să lăsăm investigatorii să îşi facă treaba şi trebuie să lăsăm faptele şi dovezile să îi ducă pe firul normal, fără să tragem concluzii pripite”, a adăugat Kirby. “Dar orice noţiune că SUA a susţinut în orice mod acest [asasinat], ori că s-ar afla în spatele acestuia, sau că ar fi indirect implicată este absolut ridicolă”.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu i-a declarat lui Kerry în timpul unei convorbiri telefonice, care a avut loc marţi, că atât Turcia cât şi Rusia “ştiu” că o mişcare condusă de Gulen s-a aflat în spatele atacului, conform unui oficial al Ministerului turc de Externe care a cerut să rămână anonim.

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal luni seară de către un poliţist turc aflat în afara orelor de serviciu, în timp ce participa la un eveniment ce avea loc la o galerie de artă în Ankara.

Atacatorul, Mevlut Mert Altintas, în vârstă de 22 de ani, a fost ulterior ucis într-un schimb de focuri cu poliţia.

După ce a comis crima, care a fost surprinsă video, atacatorul a început să învinuiască Rusia pentru moartea civililor în oraşul sirian Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe