SUA neagă implicarea în asasinarea ambasadorului rus
alte articole
Marţi, autorităţile turce l-au învinuit pe clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, de asasinarea ambasadorului rus - ce a avut loc luni în Turcia -, încercând să dea vina şi pe SUA pentru că îi permite lui Gulen să locuiască acolo.
Kerry şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o parte a retoricii turce cu privire la implicarea sau suportul americanilor, tacit sau de altă natură, pentru asasinatul de luni doar pentru că Gulen locuieşte în SUA, a declarat marţi reporterilor John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Kirby a respins acuzaţia ca fiind ridicolă şi a avertizat să nu se stabilească concluzii pripite.
“Trebuie să lăsăm investigatorii să îşi facă treaba şi trebuie să lăsăm faptele şi dovezile să îi ducă pe firul normal, fără să tragem concluzii pripite”, a adăugat Kirby. “Dar orice noţiune că SUA a susţinut în orice mod acest [asasinat], ori că s-ar afla în spatele acestuia, sau că ar fi indirect implicată este absolut ridicolă”.
Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu i-a declarat lui Kerry în timpul unei convorbiri telefonice, care a avut loc marţi, că atât Turcia cât şi Rusia “ştiu” că o mişcare condusă de Gulen s-a aflat în spatele atacului, conform unui oficial al Ministerului turc de Externe care a cerut să rămână anonim.
Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal luni seară de către un poliţist turc aflat în afara orelor de serviciu, în timp ce participa la un eveniment ce avea loc la o galerie de artă în Ankara.
Atacatorul, Mevlut Mert Altintas, în vârstă de 22 de ani, a fost ulterior ucis într-un schimb de focuri cu poliţia.
După ce a comis crima, care a fost surprinsă video, atacatorul a început să învinuiască Rusia pentru moartea civililor în oraşul sirian Alep.