Rusia critică planurile SUA de a crea un focos nuclear cu putere redusă

(Getty Images)
Andrei Popescu
31.01.2019

Rusia a condamnat Statele Unite pentru planurile de a crea focoase nucleare cu “randament scăzut” şi a avertizat că acestea conduc la creşterea probabilităţii unui război nuclear.

Tensiunile dintre Moscova şi Washington s-au amplificat şi mai mult după ce Administraţia Naţională de Securitate Nucleară a SUA (NNSA) a anunţat luni că a început producţia acestor focoase la uzina Pantex din statul Texas.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat crearea “mini focosului nuclear” W76-2 pentru extinderea arsenalului SUA după Evaluarea situaţiei nucleare din 2018. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că mini focosul “reduce limita utilizării armelor nucleare şi, bineînţeles, amplifică riscul unui conflict nuclear”, potrivit Express.co.uk.

Lavrov a adăugat că arma “nu contribuie la securitatea globală”.

La evaluarea situaţiei nucleare de anul trecut, administraţia Trump a susţinut crearea focosului, precizând că acesta reduce şansele izbucnirii unui război nuclear.

Între timp, NNSA a declarat că până la sfârşitul anului fiscal 2019 Marina SUA va putea primi o serie de unităţi ale focosului W76-2.

W76-2 este o modificare a armei nucleare existente W76, însă dispune de o cantitate redusă de tritiu.

Potrivit lui Stephen Young, reprezentant de top al SUA în Uniunea Oamenilor de Ştiinţă Îngrijoraţi, puterea de explozie a focosului va fi redusă de la 100 kilotone de TNT la doar 5 kilotone, adică echivalentul a aproximativ unei treimi din puterea bombei nucleare lansate la Hiroshima în 1945.

Totuşi, Yung a criticat necesitatea armei nucleare cu randament scăzut, precizând că însuşi Trump este un motiv pentru a nu fi creată o astfel de armă.

Young a declarat publicaţiei The Guardian: “Există multe alte scenarii, în special cu un preşedinte care este imprevizibil şi care literalmente a întrebat: ‘De ce nu putem să ne folosim armele nucleare?’”

Printre alţi critici se regăseşte şi fostul secretar american al apărării William Perry, care a descris ideea ca fiind “extrem de neplăcută”.

Perry a afirmat: “Convingerea că trebuie să existe un avantaj tactic prin folosirea armelor nucleare – lucru pe care nu l-am auzit a fi discutat atât de deschis în SUA sau în Rusia de mulţi ani – se întâmplă acum în acele ţări, şi găsesc această situaţie ca fiind extrem de neplăcută”.

Criticile Moscovei cu privire la W76-2 au avut loc la câteva zile după ce NATO şi Rusia nu au reuşit să încheie o dispută privind o nouă rachetă rusească despre care aliaţii occidentali susţin că este o ameninţare pentru Europa, impasul aducând şi mai aproape SUA de retragerea dintr-un acord important pentru controlul armelor, potrivit Reuters.

La o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, delegaţi din cele 29 de state membre NATO şi-au reînnoit apelul adresat adjunctului ministrului rus de Externe pentru distrugerea unei rachete de croazieră capabilă nuclear înainte de expirarea termenului limită din 2 februarie.

Dacă nu se soluţionează acest impas, SUA este pe cale să înceapă un proces lung de 6 luni de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, pas anunţat la începutul lunii decembrie după ce a acuzat Moscova de încălcare a prevederilor acordului.

Rusia neagă încălcarea termenilor tratatului, care a desfiinţat arsenalele de rachete cu rază medie ale celor două cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor