Rusia caută să îşi refacă influenţa în Irak

Premierul irakian Nuri al-Maliki (AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2012

Săptămâna trecută, preşedintele şi prim-ministrul Rusiei au întins covorul roşu pentru prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki, care a venit la Moscova alături de miniştrii apărării şi comerţului şi un grup mare de importanţi oameni de afaceri. Prima prioritate a întâlnirii a constituit-o negocierea unui acord cu privire la armament, în valoare de 4 miliarde dolari, iar preşedintele rus Vladimir Putin a trecut direct la subiect, potrivit unui raport VOA.

"Specialiştii irakieni sunt familiarizaţi cu sistemele noastre de armament", i-a spus Putin liderului irakian aflat în vizită. "Iar eu sunt convins că vom găsi o înţelegere reciprocă în aceste direcţii importante, ceea ce va creşte fără îndoială nu numai veniturile comerciale, ci şi încrederea între cele două guverne".

De la căderea Uniunii Sovietice, în urmă cu două decenii, Moscova a încercat să-şi recâştige din ce în ce mai mult vânzările directe de arme.

Deşi Irakul este bogat în venituri petroliere, Alexei Malaşenko, un expert regional pentru biroul Carnegie din Moscova, se întreabă dacă vânzările Moscovei nu vor sfârşi prin a fi o mişcare de politică externă scumpă pentru Rusia.

Întrucât companiile energetice ruseşti Gazprom şi Lukoil lucrează în Irak, preşedintele Putin a cerut prim-ministrului Maliki să permită companiilor ruseşti să producă şi mai mult petrol şi gaze acolo.

În plus faţă de comerţ, vizita de profil înalt a reprezentat un puternic element de politică externă pentru Rusia.

Pe parcursul anului trecut, Kremlinul a ţinut în mod repetat cu părţile care au pierdut în primăvara arabă - în Egipt, Tunisia şi Libia. Acum, Malaşenko crede că Kremlinul speră să îşi reconstruiască influenţa în lumea arabă începând cu Irakul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor