Putin face dezvăluiri: Marina va fi dotată cu 26 de nave de luptă noi în 2018
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat că se întăreşte în mod substanţial flota Marinei Rusiei, unele dintre noile nave fiind echipate cu rachete de croazieră Kalibr. Într-un spectacol de putere, pe fondul tensiunilor amplificate cu Occidentul, Marina rusă va fi dotată cu 26 de nave noi.
Marina rusă va primi 26 de nave noi de luptă şi de altă natură, a declarat duminică preşedintele rus Vladimir Putin publicului din Sankt Petersburg, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei, potrivit Deutsche Welle.
“În total, în 2018, Marina ar trebui să primească 26 de nave de luptă, ambarcaţiuni cu motor şi alte tipuri de nave, inclusiv patru nave de luptă echipate cu rachete de croazieră Kalibr”, a dezvăluit liderul de la Kremlin.
Rachetele de croazieră Kalibr, care au fost folosite în timpul intervenţiei militare ruseşti în conflictul din Siria, zboară la o altitudine extrem de joasă. Traiectoria ajută rachetele să treacă de sistemele de apărare aeriană ale adversarilor.
Liderul rus a precizat că 8 dintre noile nave au intrat deja în posesia Marinei, inclusiv patru nave de suprafaţă, o ambarcaţiune folosită în operaţiuni antitero şi trei nave de logistică.
Putin a promis că flota Marinei va fi în continuare întărită, conform agenţiei de ştiri TASS.
În plus, viceamiralul Alexander Moiseev, comandant al flotei ruseşti de la Marea Neagră, a declarat că şase nave noi, inclusiv unele echipate cu rachete, vor fi transmise până la sfârşitul acestui an, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.
Şeful de la Kremlin a monitorizat un spectacol maritim anual major pe râul Neva din Sankt Petersburg, în care au fost implicate 39 de nave de luptă care au efectuat diverse manevre.
Putin a declarat celor 4.000 de soldaţi participanţi la eveniment că Marina “are o contribuţie importantă la lupta împotriva terorismului internaţional”.
În Siria, baza militară rusească din Tartus a sărbătorit de asemenea Ziua Marinei cu o paradă, fiind implicate cinci nave şi un submarin diesel Kolpino, a declarat Ministerul rus al Apărării pe contul său oficial de Facebook.
Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat mult în ultimii ani, după ce Washingtonul şi Moscova s-au plasat în tabere opuse în războiul sirian început în urmă cu peste 7 ani.
În plus, sprijinul acordat de Rusia separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014 au contribuit la deteriorarea relaţiilor cu SUA, UE şi NATO, ajungând la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece.
Ambele tabere s-au acuzat de atunci de “evoluţii riscante” în statele baltice şi estul Europei, după amplificarea manevrelor militare în acele zone.