Rusia avertizează SUA să nu invadeze Venezuela. Pompeo cere liderilor mondiali să aleagă o tabără

Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)
Epoch Times România
28.01.2019

Rusia a avertizat SUA să nu ia măsuri militare în Venezuela după ce preşedintele american Donald Trump a insistat că „toate opţiunile sunt pe masă” în ceea ce priveşte înlocuirea lui Nicolas Maduro cu Juan Guaido ca preşedinte al ţării sud-americane.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a crescut miza cerând liderilor mondiali să „aleagă o tabără”, lansând un atac voalat la adresa Chinei şi Rusiei pentru susţinerea guvernului „nelegitim” al preşedintelui Nicolas Maduro. În plus, când a fost întrebat dacă va lua în considerare trimiterea de trupe americane, Pompeo a declarat săptămâna trecută: „Nu luăm în considerare nimic, dar toate opţiunile sunt pe masă”. Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a descris declaraţia lui Pompeo ca fiind „periculoasă”, potrivit Express.co.uk.

Adresându-se în marja unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU convocată de SUA pentru a discuta despre criza venezueleană, el a adăugat: „În cazul în care situaţia se transformă în ceva militar, acest lucru este şi mai regretabil. Credem că acest lucru ar trebui evitat cu orice preţ.

În cadrul tulburărilor continue din Venezuela, zeci de mii de manifestanţi care au cerut demisia lui Maduro au fost atacaţi de poliţie cu gaze lacrimogene, în condiţiile în care demonstraţiile din capitala Caracas au luat o întorsătură urâtă.

Maduro l-a succedat pe fostul dictator socialist Hugo Chavez în 2013 şi a fost reales în circumstanţe controversate în 2018.

Problemele din Venezuela au divizat comunitatea internaţională. Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Paraguay, Peru şi Canada susţin poziţia lui Trump de a-l recunoaşte pe Guaido ca preşedinte interimar, în timp ce Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania au declarat sâmbătă că îl vor recunoaşte pe Guaido ca preşedinte doar dacă Maduro nu va organiza noi alegeri în aproximativ o săptămână.

Guaido, liderul Adunării Naţionale condusă de opoziţie, s-a autoproclamat în 23 ianuarie preşedinte interimar al Venezuelei, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în câteva oraşe ale ţării împotriva lui Maduro. În timpul protestelor au fost ucişi şi răniţi manifestanţi.

Totuşi, Maduro se bucură în continuare de suportul Chinei şi Rusiei, aceasta din urmă, potrivit relatărilor ziarului The Guardian, trimiţând chiar o echipă de securitate privată pentru a-l proteja.

Pompeo a declarat Consiliului că „experimentul socialist” al lui Maduro a provocat prăbuşirea economiei şi i-a forţat pe mulţi dintre cetăţenii ţării să caute mâncare prin gunoaie.

„Acum este timpul ca fiecare naţiune să aleagă o tabără. Fie staţi alături de forţele libertăţii, fie sunteţi alături de Maduro şi măcelul său”, a precizat Pompeo.

„Cerem tuturor membrilor Consiliului de Securitate să susţină tranziţia democratică a Venezuelei şi rolul lui Guaido de preşedinte interimar”, a adăugat oficialul american.

Într-o referire specifică la „colegii noştri ruşi şi chinezi”, Pompeo a afirmat: „Nu este o surpriză că cei care conduc fără democraţie în propriile lor ţări încearcă să îl susţină pe Maduro în timp ce acesta se află într-o situaţie disperată.

După declaraţia de susţinere pentru Guaido făcută de Washington, Maduro a suspendat miercurea trecută toate relaţiile diplomatice cu SUA şi a oferit diplomaţilor americani 72 de ore pentru a pleca din ţara sud-americană.

Deşi unii diplomaţi au plecat vinerea trecută, Guaido a declarat că Ambasada SUA încă funcţionează şi că oficiali ai misiunii americane l-au vizitat.

Trump a discutat în cursul verii trecute despre posibilitatea unei acţiuni militare, precizând: „Avem multe opţiuni pentru Venezuela, inclusiv o posibilă opţiune militară, dacă va fi nevoie”.

Zvonuri larg răspândite au sugerat că s-ar putea ca Trump să fi fost convins să renunţe la acea idee de către fostul secretar de stat Rex Tillerson, fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională, H.R. McMaster şi fostul secretar al apărării James Mattis.

Ideea a fost circulată din nou în octombrie 2018, când Marshall Billingslea, asistent al secretarului pentru finanţarea terorismului în cadrul Departamentului Trezoreriei, a declarat că regimul lui Maduro prezintă o „ameninţare clară la stabilitatea şi securitatea regională”, lucru care reprezintă o „provocare directă” la adresa Statelor Unite.

Venezuela suferă din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor