Rusia atacă economic şi Lituania

După ce a blocat importul de vinuri moldoveneşti, Rusia a anunţat că nu va mai importa produse lactate din Lituania. Rusia îşi intensifică eforturile menite să nu piardă influenţa asupra statelor ce au fost cândva în Uniunea Sovietică.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
08.10.2013

După ce a blocat importul de vinuri moldoveneşti, Rusia a anunţat că nu va mai importa produse lactate din Lituania.

Rusia îşi intensifică presiunea economică împotriva statelor ce au fost cândva parte din Uniunea Sovietică. După Republica Moldova, a venit rândul Lituaniei să fie pedepsită prin luarea unor embargouri economice.

Autorităţile ruse au argumentat că aceste produse au o calitate îndoielnică, deşi adevăratul motiv ar fi atitudinea guvernului de la Vilnius care a promovat apropierea Ucrainei şi Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Agenţia Rusă pentru Protecţia Consumatorului precum şi serviciul de Control Sanitar-Veterinar au decis să blocheze importurile de lactate din Lituania”, se arată într-un comunicat al autorităţilor ruse.

Rusia afirma că a găsit antibiotice în produsele lactate importate din Lituania. Potrivit, şefului Rospotrebnadzor, Ghennadi Onişcenko, specialiştii descoperă tot mai des în caşcavalul, brânza de vaci şi laptele lituanian substanţe interzise de legislaţia rusă, şi anume - tetraciclină. Din această cauză, lactatele din ţara baltică se regăsesc într-o cantitate foarte mică în magazinele din Rusia.

La ora actuală, Lituania asigură preşedinţia semestrială a UE. Guvernul de la Vilnius a reclamat că, în ultima vreme, de când s-a început o politică de deschidere europeană către Ucraina şi Moldova, controalele de frontieră la intrarea în Rusia s-au înăsprit pentru Lituania. Aceste măsuri ar fi produs, potrivit oficialilor, mari pierderi pentru transportatorii săi.

Aceasta nu este prima oară când Rusia decide să blocheze importuri. Acum o lună, aceleaşi instituţii care acţionează pentru controlul alimentar în Rusia au anunţat că trebuie blocat importul de vin din Republica Moldova. Deşi şi la acea vreme au fost invocate motive care ţin de compoziţia produsului, adevăratul motiv ar fi fost încercarea moldovenilor de a adera la Uniunea Europeană. Decizia Kremlinului faţă de Lituania este cu atât mai importantă cu cât Lituania deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

“Conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), orice restricţie decisă de Rusia din motive sanitare trebuie justificată prin demonstrarea riscului, iar măsura luată trebuie să fie proporţională cu nivelul riscului identificat’, a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate, Tonio Borg, citat de AFP. “Comisia face apel la Rusia pentru o acţiune proporţională după posibila detectare, ce trebuie confirmată de Rusia, a unei abateri faţă de anumite standarde sanitare ruse”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Aceeaşi abordare a avut-o Moscova şi faţă de Republica Moldova, prin care Serviciul sanitar rus “Rospotrebnadzor” a impus embargo la importurile de vinuri moldoveneşti. Motivul ar fi conţinutul sporit de dibutilftalat, substanţă nocivă care afectează în special rinichii şi ficatul. Serviciul sanitar rus a declarat că este vorba despre opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti „Purcari”, „Cricova” şi „Aroma”, prezente activ pe piaţa românească.

Incidentul survine într-un moment în care Republica Moldova se pregăteşte să semneze, la summit-ul UE de la Vilnius din luna noiembrie, un acord istoric de asociere cu Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor