După vin şi apă minerală, inspectorii ruşi verifică şi berea georgiană

(Photo Illustration by Mario Tama / Getty Images)

Un grup de şase experţi ai Serviciului federal rus de control fito-sanitar (Rospotrebnadzor) a sosit la Tbilisi în data de 16 septembrie, pentru a verifica şi testa calitatea producţiei companiilor georgiene interesate de piaţa rusă. După două inspecţii la începutul anului, Moscova a ridicat embargoul introdus în 2006, iar Georgia a livrat deja pe piaţa rusă circa 15 milioane de sticle cu apă minerală şi aproximativ 8 milioane de sticle de vin. La rând este berea georgiană, mai puţin cunoscută consumatorului rus, informează cotidianul Izvestia.

'În timpul vizitei actuale, inspectorii ruşi vor vizita peste 20 de companii georgiene care produc alcool şi apă minerală. Calitatea berii georgiene va fi verificată pentru prima dată', a declarat pentru cotidianul rus şeful Agenţiei Naţionale a Vinului din cadrul Ministerului georgian al Agriculturii, Levan Davitaşvili.

Pe piaţa rusă intenţionează să pătrundă în primul rând compania producătoare de bere 'Natahtari', care aparţine trustului turc Efes. Aceasta este lider pe piaţa locală a berii, cu o cotă de circa 60%. Cel mai popular brand al său este berea neagră amăruie 'Extra'. Nu este exclus ca astfel de planuri să aibă şi compania georgiană 'Zedazeni', renumită pentru varietăţile blonde ale berii.

În prezent, berea georgiană este livrată în 16 ţări. Cei mai mari importatori sunt Azerbaidjanul, Ucraina şi Israelul. La rândul său, berea autohtonă se situează în Georgia pe locul trei ca volum de vânzări, după Ucraina şi Turcia.

În paralel, continuă negocierile pentru deschiderea totală a pieţei ruseşti şi în faţa producţiei agricole georgiene. Din 28 iunie, Rospotrebnadzor a anulat interdicţia la importurile de ceai, nuci şi condimente din Georgia: recent, în Rusia a ajuns primul lot de frunze de dafin.

După cum a precizat pentru Izvestia şeful Agenţiei Naţionale pentru Produse Alimentare a Ministerului georgian al Agriculturii, Zurab Cekurişvili, la sfârşitul lui septembrie vor avea loc negocieri cu Rospotrebnadzor şi în ceea ce priveşte admiterea exporturilor de citrice, mere şi verdeţuri georgiene în Rusia. În luna august, experţi ai agenţiei ruse i-au verificat la faţa locului pe producătorii georgieni în domeniu, iar în prezent se poartă negocieri tehnice pentru ridicarea embargoului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe