Iohannis, în vizită la DNA

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a ajuns marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după ce a făcut o plângere penală pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea controversatei ordonanţă care legiferează migraţia politică a aleşilor locali.

Procurorii anticorupţie au început încă de săptămâna trecută urmărirea penală in rem, doar cu privire la fapte, pentru abuz în serviciu în acest dosar, ca urmare a plângerii depuse de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, pe numele iniţiatorului ordonanţei, vicepremierul Liviu Dragnea.

Principala acuzaţie din plângerea penală semnată de Iohannis este cea de abuz în serviciu. Preşedintele PNL susţine că ordonanţa a adus vătămări tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

"În fapt: în cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Procedura iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor şi consilierilor să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, deschizând astfel posibilitatea racolărilor politice. Consilierii locali, primarii şi şefii consiliilor judeţene au astfel la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea pentru un partid politic, o organizaţie a minorităţilor naţionale sau să devină independenţi fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa de urgenţă iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgenţe reale şi este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susţinerea unui anume candidat", se notează în plângerea lui Iohannis.

Preşedintele PNL invocă articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit căruia constituie abuz în serviciu "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice".

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD-ului, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.