Rusia acuză SUA de piratarea a mii de telefoane Apple în cadrul unui complot de spionaj

(Captură Foto)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat, joi, că ar fi descoperit o operaţiune de spionaj american care a compromis mii de iPhone-uri cu ajutorul unui software de supraveghere sofisticat, transmite Reuters.

Kaspersky Lab, cu sediul la Moscova, a declarat că zeci de dispozitive ale angajaţilor săi au fost compromise în cadrul operaţiunii.

FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a precizat într-o declaraţie că mai multe mii de dispozitive Apple Inc au fost infectate, inclusiv cele ale abonaţilor interni ruşi, precum şi ale diplomaţilor străini cu sediul în Rusia şi în fosta Uniune Sovietică.

"FSB a descoperit o acţiune de spionaj a serviciilor speciale americane care utilizează dispozitive mobile Apple", a afirmat FSB într-un comunicat.

FSB susţine că acest complot a arătat "o cooperare strânsă" între Apple şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA), agenţia americană responsabilă cu serviciile de informaţii şi securitate criptografică şi de comunicaţii. FSB nu a furnizat nicio dovadă că Apple ar fi cooperat cu campania de spionaj sau că ar fi avut cunoştinţă de aceasta.

"Nu am colaborat niciodată cu niciun guvern pentru a introduce o uşă secretă în vreun produs Apple şi nu o vom face niciodată", a negat Apple acuzaţia, într-un comunicat.

NSA a refuzat să comenteze.

Directorul general al Kaspersky, Eugene Kaspersky, a declarat pe Twitter că telefoanele a zeci de angajaţii ai săi au fost compromise în cadrul operaţiunii, pe care compania sa a descris-o ca fiind "un atac cibernetic extrem de complex şi profesionist", ce a vizat lucrători din "managementul de top şi de mijloc".

Igor Kuzneţov, cercetător la Kaspersky, a declarat pentru sursa citată că firma sa a descoperit în mod independent un trafic anormal în reţeaua Wi-Fi a companiei sale la începutul anului. El a precizat că firma Kaspersky nu a distribuit descoperirile sale către Computer Emergency Response Team din Rusia până joi.

Kuzneţov afirmă că nu poate comenta acuzaţia Moscovei, potrivit căreia americanii ar fi responsabili pentru piraterie sau că mii de alte persoane au fost vizate.

"Este foarte greu să atribui ceva cuiva", a spus el.

Într-o postare pe blog, Kaspersky a declarat că cele mai vechi urme de piratare pe care le-a descoperit datează din 2019.

"La momentul scrierii acestui articol, în iunie 2023, atacul este în curs de desfăşurare", a precizat compania care a adăugat că, deşi personalul său a fost afectat, "suntem destul de încrezători că nu a fost Kaspersky ţinta principală a acestui atac cibernetic".

FSB a declarat că hackerii americani au compromis diplomaţi din Israel, Siria, China şi membri NATO în cadrul campaniei de spionaj.

Oficialii israelieni au refuzat să comenteze. Reprezentanţii chinezi, sirieni şi ai NATO nu au putut fi contactaţi imediat.


Context

Statele Unite sunt prima putere cibernetică din lume în ceea ce priveşte intenţiile şi capacităţile, potrivit Belfer Center Belfer Center Cyber 2022 Power Index al Universităţii Harvard, urmate de China, Rusia, Regatul Unit şi Australia.

Atât Kremlinul, cât şi Ministerul rus de Externe au subliniat importanţa acestei chestiuni.

"Colectarea ascunsă de date a fost realizată prin intermediul unor vulnerabilităţi software din telefoanele mobile fabricate în SUA. Serviciile de informaţii americane folosesc de zeci de ani corporaţiile IT pentru a colecta date pe scară largă ale utilizatorilor de internet fără ca aceştia să ştie", a precizat Ministerul rus de Externe, într-o declaraţie.

Oficialii ruşi au declarat că acest complot a fost descoperit ca parte a unui efort comun al ofiţerilor FSB şi al celor din Serviciul Federal de Gărzi (FSO), o agenţie puternică care conduce garda de corp a Kremlinului şi care a fost, de asemenea, cândva, Direcţia a IX-a a KGB.

Oficialii din Rusia, ţară despre care spionii occidentali spun că a construit o structură de supraveghere internă foarte sofisticată, au pus de mult timp la îndoială securitatea tehnologiei americane.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toţi oficialii din administraţia prezidenţială ştiau că gadgeturi precum iPhone-urile sunt "absolut transparente".

La începutul acestui an, Kremlinul le-a spus oficialilor implicaţi în pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din Rusia din 2024 să nu mai folosească iphone-urile Apple, din cauza îngrijorărilor că dispozitivele sunt vulnerabile în faţa agenţiilor de informaţii occidentale, a relatat ziarul Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură