Rusia a lansat un obuzier sovietic din anii 1940 pe care Moscova nu ar fi trebuit, din punct de vedere tehnic, să îl aibă

Obuzier D-74 de 122 mm (Wikipedia - screenshot)
Redacţia
15.10.2024

Săptămâna trecută, un videoclip promoţional de la Kremlin a atras atenţia presei ucrainene care acoperă războiul. Clipul arăta un echipaj rusesc care trăgea cu un vechi sistem de artilerie remorcat împotriva poziţiilor ucrainene din Doneţk, relatează Business Insider.

Tunul de campanie prezentat era un obuzier D-74 de 122 mm, dezvoltat de Uniunea Sovietică la sfârşitul anilor 1940.

Totuşi, vârsta sa nu a fost principala atracţie. La urma urmei, Rusia a desfăşurat în mod regulat armament din epoca Războiului Rece din stocurile sale vechi.

Ceea ce este surprinzător în legătură cu D-74 din Ucraina este faptul că acesta nu ar trebui să se afle în inventarul Rusiei. Uniunea Sovietică a început să le producă în 1955, dar au fost înlocuite rapid de un alt tun, M-46, care trăgea cu gloanţe de 130 mm la o distanţă mai mare.

Pe măsură ce D-74 a ieşit din vogă, Moscova a început să exporte armele în ţări prietenoase cu sovieticii, precum Vietnam şi China, şi se crede că a distribuit întregul său arsenal.

Cu toate acestea, arma a reapărut în mâinile ruşilor în Doneţk, ceea ce a determinat presa ucraineană să discute despre posibilitatea ca aceasta să fi fost importată dintr-o ţară precum Coreea de Nord (RPDC), despre care se ştie, de asemenea, că stochează D-74.

„Nu este un secret faptul că Rusia are dificultăţi semnificative atât în ceea ce priveşte materialele, cât şi forţa de muncă. Şi este sigur să presupunem că aceste sisteme, sau cel puţin muniţia, provin din RPDC”, a declarat pentru Business Insider locotenent-colonel în retragere Michael Purcell, care predă cursuri despre Rusia şi securitatea internaţională la Universitatea George Washington.

Faptul că Rusia face cunoscut lumii că importă şi utilizează D-74 s-ar potrivi, de asemenea, cu strategia sa de război, a adăugat el.

„Rusia nu s-a sfiit să-şi consolideze şi să-şi promoveze legăturile de apărare cu RPDC. În acelaşi mod în care regimul Putin a căutat întotdeauna sprijin şi aprobare din partea statelor marginalizate, indiferent de legitimitatea guvernului”, a spus Purcell.

Jennifer Kavanagh, senior fellow şi director de analiză militară la think tank-ul Defense Priorities din Washington, a declarat că Rusia ar putea încerca să demonstreze că poate aduna resurse vaste în condiţiile sancţiunilor occidentale.

„Având în vedere atenţia acordată pierderilor Rusiei în ultimele şase săptămâni, publicitatea utilizării lui D-74 ar putea fi modul Rusiei de a-şi semnala puterea de rezistenţă şi capacitatea de a continua să lupte încă o perioadă”, a menţionat ea.

Rolul Phenianului în război a fost în centrul atenţiei în special pe măsură ce acesta îşi consolidează legăturile cu Rusia şi se spune că furnizează Kremlinului un flux constant de arme. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat în februarie că Rusia primeşte cel puţin 1 milion de proiectile de artilerie din Coreea de Nord.

Duminică, el a declarat că aceasta din urmă a stabilit o prezenţă militară în Ucraina. De asemenea, autorităţile de la Seul au declarat săptămâna trecută că este „foarte probabil” ca soldaţi nord-coreeni să fie desfăşuraţi în Ucraina şi că informaţiile potrivit cărora şase dintre aceştia ar fi fost ucişi pe câmpul de luptă sunt probabil adevărate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei de stat că aceste rapoarte sunt false. „Arată ca o altă ştire falsă”, a spus el, potrivit TASS.

China menţine, de asemenea, un arsenal de D-74, pe care îl numeşte tun remorcat de tip 60, potrivit raportului Military Balance 2024 al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice.

Rusia, ajunsă la fundul sacului cu rezervele de război?

Kavanagh a declarat că este posibil ca Rusia să mai aibă câteva de D-74 rămase în propriul stoc.

Chiar dacă D-74 nu provine din Coreea de Nord, utilizarea de către Rusia a unui sistem atât de vechi - precum tancurile T-55 văzute în Ucraina - indică faptul că a trebuit să sape adânc în rezervele sale.

„Oricum ar fi, faptul că sunt forţaţi să folosească tehnologie din era sovietică sugerează că, în ciuda unei reconstrucţii militare mai rapide decât se aştepta, producţia nouă încă nu ţine pasul cu pierderile de pe câmpul de luptă”, a declarat Kavanagh.

Purcell a declarat că, în ciuda vârstei sale, D-74 ar putea fi încă util Rusiei într-un război modern în Ucraina.

„Aceste sisteme vechi pot fi eficiente. Un D-74 întreţinut, aprovizionat şi utilizat în mod eficient poate ajuta la acoperirea unei lacune în cerinţele Rusiei pentru focuri de artilerie în masă în tipul de război de tranşee în mare parte static din Ucraina”, a spus el.

Capacitatea Rusiei de a achiziţiona provizii, arme, piese - şi acum, conform rapoartelor, trupe - de la aliaţii săi a fost un punct dureros pentru Occident, care a sperat că sancţiunile sale vor reduce capacitatea Moscovei de a-şi alimenta războiul.

De atunci, însă, preşedintele rus Vladimir Putin a orientat economia ţării astfel încât aproximativ 40% din bugetul naţional să se concentreze pe producţia de apărare, producând milioane de drone şi proiectile de artilerie.

Moscova se întreabă acum cât timp îşi poate susţine maratonul de război, un termen limită care a devenit din ce în ce mai incert acum că a semnat un pact cu Phenian şi a deschis un flux critic de materiale de război gata de utilizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor