Rouhani în Turcia pentru a îmbunătăţi relaţiile de afaceri şi pentru a dezlega „nodul sirian”

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Aceasta este prima dată din 1996, când un preşedinte iranian întreprinde o vizită de stat la Ankara. Cele două naţiuni urmăresc să consolideze structura economică bilaterală şi să găsească o poziţie comună cu privire la conflictul sirian. Teheranul solicită un "dialog direct" cu SUA pe probleme nucleare.

Pentru prima dată din 1996, un preşedinte iranian a aterizat în Turcia pentru convorbiri oficiale cu guvernul de la Ankara. Hassan Rouhani, considerat un moderat în căutarea unei ieşiri din statutul de imobilitate în care se află Iran, a sosit marţi dimineaţă la Ankara. Scopul călătoriei este de a dubla schimburile economice cu Turcia, aducându-le la 30 de miliarde de dolari pe an până în 2015 şi de a găsi o poziţie comună privind Siria. Până acum, Teheranul s-a poziţionat de partea preşedintelui Assad, în timp ce Ankara a sprijinit grupurile rebele care încearcă să-l răstoarne.

Rouhani a fost întâmpinat cu mare fast şi respect: limuzina sa a fost escortată la palatul prezidenţial de cavaleria turcă de ceremonii, care a fluturat steagurile celor două naţiuni. Vizita sa este, de asemenea, văzută ca un semn de mulţumire adresat premierului Recep Tayyip Erdogan, care în ianuarie 2014 a vizitat Iranul, relatează Asia News

Cei doi vor trebui să găsească o modalitate de a ocoli sancţiunile internaţionale împotriva Iranului – pe care ministrul turc al Dezvoltării le-a numit "nedrepte" - pentru a îmbunătăţi relaţiile comerciale bilaterale. Iranul urmăreşte o cotă mai mare din piaţa de energie turcă, în timp ce Ankara vrea să pătrundă mai mult în domeniul exporturilor iraniene. Până în 2012, bilanţul era în valoare de 22 miliarde de dolari pe an: după impunerea de restricţii, decise de către Statele Unite din cauza programului nuclear al Iranului, cifra a scăzut la mai puţin de 15 miliarde de euro.

Vizita la Ankara confirmă noul curs "reformist" al preşedintelui Rouhani în cadrul relaţiilor sale cu întreaga lume. În contextul de reluare a relaţiilor diplomatice "uitate" şi în atmosfera de dialog promovată de către noul preşedinte, marţi şi miercuri Iranul are discuţii cu Statele Unite la Geneva iar în 11 şi 12 iunie va purta discuţii cu Rusia, la Roma, în Italia.

Aceste dialoguri bilaterale servesc pentru a pregăti următoarea reuniune a Iranului cu 5 + 1, la Viena, pentru un acord global cu privire la programul nuclear iranian. Această întâlnire este crucială pentru Teheran, care speră să-i fie şterse sancţiunile economice care au pus în genunchi ţara.