Rossella Urru a ajuns în Italia, premierul Mario Monti a întâmpinat-o la aeroport, la Roma
alte articole
Rossella Urru a sosit în Italia, după 268 de zile de captivitate. Italianca, născută în Sardinia acum 30 de ani, răpită în Algeria pe 23 octombrie 2011 de un grup islamist afiliat la Al-Qaeda, a aterizat joi seară pe aeroportul militar din Ciampino, la Roma, unde a fost salutată de premierul Mario Monti şi de ministrul de externe Giulio Terzi. Acest eveniment se află vineri în prim plan, pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
'Rossella e în Italia şi afirmă că va continua să lucreze în domeniul cooperării internaţionale', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că italianca eliberată miercuri în Mali a sosit joi seară la Roma, pe aeroportul militar din Ciampino, unde a fost întâmpinată de familie, de premierul Mario Monti şi de ministrul de externe Giulio Terzi. Prima declaraţie a Rossellei a fost: 'Sunt în bune condiţii de sănătate. Am trăit şi momente de teamă. Le mulţumesc tuturor celor care au colaborat la eliberarea mea. Voi continua să lucrez în domeniul cooperării internaţionale şi sper să mă pot întoarce în Africa, în curând'. Monti a primit-o cu cuvintele 'Bine ai revenit în Italia!' şi a adăugat: 'Familia Rossellei a demonstrat o forţă de caracter extraordinară, iar Sardinia, şi Italia întreagă, au aşteptat-o pe Rossella Urru cu încredere şi mare afecţiune'. Iar ministrul de externe Terzi a declarat: 'Rossella este sănătoasă şi bucuroasă'.
În Italia circulă diferite versiuni ale modalităţii în care au fost eliberaţi Urru şi ceilalţi doi ostatici spanioli. După declaraţiile unuia dintre mediatori, acordul cu răpitorii prevedea un schimb de prizonieri, cu trei combatanţi islamişti. Purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao), Walid Abu Sarhaoul, într-o declaraţie dată AFP, susţine că ar fi fost plătită o răscumpărare de 15 milioane de euro pentru cei trei prizonieri, italianca Urru şi doi spanioli, relevă cotidianul menţionat.
În Sardinia, la Samugheo, unde locuieşte Rossella, joi noapte a fost o noapte de sărbătoare. Iar organizaţia neguvernamentală pentru care lucrează Rossella, CISP, Comitetul italian pentru dezvoltarea popoarelor, le-a mulţumit instituţiilor Statului italian pentru angajamentul lor în vederea obţinerii eliberării tinerei femei, precizează La Repubblica.
'Urru soseşte în Italia, Monti o aşteaptă la aeroport', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care reia o parte a declaraţiei Rossellei, în momentul în care a sosit la Roma, pe aeroportul Ciampino: 'Le mulţumesc celor care au susţinut familia mea şi tuturor celor care au contribuit la eliberarea mea, în primul rând Statului italian şi mai ales ministrului de externe'. Urru a sosit în Italia din Burkina Faso, unde fusese transportată de mediatori, imediat după eliberarea ei, în Mali. După declaraţiile unei surse care a participat la tratative, italianca şi cei doi spanioli ar fi fost eliberaţi în schimbul a trei combatanţi islamişti, doi în Mauritania, unul în Niger, anunţă cotidianul milanez.
'Rossella Urru îi mulţumeşte Statului italian', titrează La Stampa din Torino, care descrie revenirea în Italia a tinerei femei din Sardinia, după nouă luni de captivitate în deşertul african, în mâinile combatanţilor islamişti din Mişcarea Mujao.
Cotidianul torinez descrie satisfacţia autorităţilor care au întâmpinat-o pe Rossella pe aeroportul Ciampino, la Roma: premierul Monti, ministrul de externe Terzi, cel al Cooperării internaţionale, Andrea Riccardi, şeful serviciilor secrete italiene, Gianni De Gennaro, şi guvernatorul Sardiniei, Ugo Cappellacci. Andrea Riccardi este şi fondatorul comunităţii Sant'Egidio de la Roma, care a dat un sprijin fundamental în vederea tratativelor pentru eliberarea celor trei prizonieri europeni, indică La Stampa.
Vineri, la Roma, Urru va fi ascultată de magistraţii de la Procuratura din capitala Italiei, care a deschis o anchetă asupra răpirii tinerei femei în Algeria, în octombrie 2011. Apoi, Rossella va pleca acasă, în Sardinia, la Samugheo, la doi paşi de Oristano, unde populaţia a expus o pancartă la Primărie, pe care scrie 'Rossella e liberă!', şi unde se pregăteşte o petrecere specială, în principala piaţă din localitate, la care vor participa toţi locuitorii, comentează cotidianul torinez.