Italia sărbătoreşte eliberarea tinerei Rossella Urru, răpită anul trecut în Algeria de un grup islamist

Eliberarea, miercuri seară, în Mali, a italiencei Rossella Urru, răpită pe 23 octombrie 2011 în Algeria de un grup islamist legat de Al-Qaeda, după nouă luni de captivitate, şi satisfacţia opiniei publice se află joi pe primele pagini ale tuturor ziarelor din Peninsulă.
(photos.com)
Epoch Times România
19.07.2012

Eliberarea, miercuri seară, în Mali, a italiencei Rossella Urru, răpită pe 23 octombrie 2011 în Algeria de un grup islamist legat de Al-Qaeda, după nouă luni de captivitate, şi satisfacţia opiniei publice se află joi pe primele pagini ale tuturor ziarelor din Peninsulă.

'Rossella Urru a fost eliberată; ministerul de externe de la Roma confirmă', titrează cotidianul roman La Repubblica, care precizează că vestea a fost confirmată de ministerul de externe de la Roma, miercuri seară, după o zi plină de tensiune şi de veşti controversate. Urru, în vârstă de 30 de ani, născută la Oristano, în Sardinia, a fost eliberată împreună cu alţi doi ostatici spanioli, un bărbat şi o femeie, de combatanţii din Mişcarea pentru unitate şi jihad în vestul Africii (Mujao) şi a fost preluată în Mali de mediatorii italieni.

Urru lucra în Algeria pentru organizaţia neguvernamentală italiană CISP, Comitetul italian pentru dezvoltarea popoarelor, fondată în 1984. Cei doi cetăţeni spanioli eliberaţi împreună cu Urru lucrau, tot în Algeria, pentru organizaţia spaniolă Mundobat, aminteşte La Repubblica.

Confirmând eliberarea, ministrul italian de externe, Giulio Terzi, a declarat: 'Este o veste splendidă. Rossella Urru este un simbol al curajului şi al demnităţii femeilor din Italia care lucrează în domeniul cooperării internaţionale şi care reprezintă, cu mândrie, ţara noastră. Am vorbit cu Rossella la telefon şi i-am transmis salutări din partea preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, şi din partea familiei ei, care a urmărit, împreună cu noi, miercuri, la unitatea de criză de la ministerul de externe, evoluţia cazului, în ultimele ore tensionate, înainte de eliberare'. Terzi a mai spus că a urmărit îndeaproape evoluţia acestui caz, împreună cu premierul Mario Monti, dar i-a mulţumit mai ales lui Napolitano, care, după cum a precizat Terzi, 'a implicat întregul guvern italian în vederea rezolvării acestui caz care a impresionat mult întreaga opinie publică din Italia', comentează cotidianul menţionat.

La rândul său, preşedintele Napolitano şi-a exprimat satisfacţia şi bucuria imensă pentru eliberarea tinerei din Sardinia şi le-a mulţumit serviciilor secrete din Italia pentru 'Iniţiativele ferme luate în vederea rezolvării acestui caz şi pentru fericitul rezultat obţinut', relevă La Repubblica.

Premierul italian Mario Monti a exprimat satisfacţia guvernului italian, şi a sa personală, pentru modul pozitiv în care s-a încheiat lunga perioadă de captivitate a tinerei femei din Italia. 'Le mulţumesc organismelor statului, care au colaborat la rezolvarea acestui caz, cu profesionalism şi cu mare angajament, şi care au marcat un ulterior succes al Italiei în lupta împotriva terorismului internaţional', a spus Monti, declaraţie preluată de cotidianul roman.

'Cei trei prizonieri au fost eliberaţi deoarece au fost respectate condiţiile noastre', declarase miercuri, pentru AFP, Mohammed Ould Hicham, exponent al Mişcării Mujao, persoana care îi răpise pe cei trei ostatici în urmă cu aproape nouă luni. Condiţiile pentru eliberarea lor au fost punerea în libertate a trei prizonieri islamişti, 'deţinuţi într-o ţară islamică', şi plata unei răscumpărări.

Rossella Urru va sosi în curând în Italia. O sursă militară din Mali a declarat că Urru a fost preluată de un grup de funcţionari din Burkina Faso, care sunt în strâns contact cu mediatorii italieni, notează La Repubblica.

Site-ul spaniol Globalist, pe baza unor declaraţii făcute de surse ale serviciilor secrete spaniole, a confirmat plata unei răscumpărări de câteva milioane de euro, sumă plătită în comun de Italia şi Spania. Globalist susţine că plata ar fi fost făcută cash, în euro. Nicio sursă italiană nu confirmă că ar fi fost plătită o răscumpărare, scrie cotidianul de la Roma.

'Coşmarul a luat sfârşit, Rossella Urru e liberă', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care precizează că italianca a fost eliberată împreună cu alţi doi ostatici spanioli, Ainhoa Fernandez şi Enrique Gonyalons. Părinţii tinerei italience au declarat că bucuria lor este imensă şi că abia aşteaptă să o îmbrăţişeze pe Rossella, după nouă luni de incertitudini şi de teamă. Ministrul italian pentru Cooperare internaţională, Andrea Riccardi, a declarat: 'S-a terminat un coşmar. Mă gândesc cu afecţiune la Rossella şi la familia ei. Rossella crede cu tărie în valorile solidarităţii şi promovează, prin activitatea ei, dialogul dintre popoare. Reprezintă partea cea mai bună a Italiei, aceea care priveşte viitorul cu speranţă. Italia întreagă poate fi mândră de Rossella Urru', anunţă publicaţia menţionată.

'Rossella Urru e liberă!', titrează La Stampa din Torino, care scrie că, imediat după ce ministerul de externe de la Roma a confirmat eliberarea tinerei italience, în localitatea din Sardinia în care trăieşte Rossella, Samugheo, lumea a ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta fericirea, iar miercuri noapte au răsunat clopotele în toate bisericile de la Samugheo, pentru a saluta această veste splendidă. Cotidianul torinez mai subliniază faptul că opinia publică din Italia a urmărit cu sufletul la gură captivitatea femeii din Sardinia şi s-a mobilizat, timp de nouă luni, expunând pancarte în toate oraşele din Italia, cu mesajul 'Eliberaţi-o pe Rossella Urru!'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor