Rosian Vasiloi: Krasnoselski semnează tratate de prietenie cu alte state. De ce tace Moldova?
alte articole
În perioada 3-4 decembrie 2017, la Bruxelles, pe platforma Parlamentului European (PE), a avut loc cel de-al XI-lea Forum European Rusesc cu genericul "UE 2017 şi Revoluţia Rusă din 1917: lecţiile învăţate", se arată într-un comunicat al pretinsului minister de externe al regimului separatist de la Tiraspol. Regimul separatist a fost reprezentat de aşa-zisa vicepreşedintă a consiliului suprem Galina Antyufeeva şi de pretinsul ministru de externe Vitaly Ignatiev, reprezentant politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Tiraspol.
În opinia expertului de la IDIS ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, dacă Antyufeeva a avut un raport privind “Influenţa confruntărilor geopolitice dintre Rusia şi Occident asupra situaţiei din jurul Transnistriei, precum şi asupra orientărilor politicii externe a regiunii separatiste”, atunci, Ignatiev a făcut un raport în panelul de discuţii "Auto-determinarea naţiunilor: între 1917 şi 2017", menţionând printre altele că: "Procesul destrămării URSS nu a fost finalizat, asta până când “Transnistria” nu va fi recunoscută la nivel internaţional".
„Pe mine acest lucru a câta oară mă pune pe gânduri, dar mă face să pun întrebări către autorităţi, Guvern, Parlament, Biroul politici de reintegrare, la care niciodată nu primesc răspuns. De fapt, speakerul Andrian Candu a declarat joi, 30 noiembrie, că Republica Moldova nu este pregătită pentru o eventuală reintegrare a ţării şi că negocierile în formatul „5+2” nici nu presupun o eventuală reîntregire a ţării”, a scris Rosian Vasiloi într-o postare pe blogul său.
Mai mult decât atât, expertul se întreabă dacă nu cumva această “nepregătire” de reintegrare presupune faptul că pretinşii lideri separatişti circulă nestingherit peste tot, promovând separatismul şi pretinsa statalitate? În context, Vasiloi a ţinut să amintească de escapadele aşa-zisului lider de la Tiraspol la Londra, Moscova, Tel-Aviv, Abhazia şi Osetia de Sud.
„Este strigător la cer cum noi, adică autorităţile închid ochii la aceste lucruri, şi de ce o fac? De dragul oare “nepregătirii” pentru reintegrare? Aici se mai cere o întrebare. Întâmplător sau nu, dar după vizita în Abhazia a criminalului de stat Krasnoselski şi semnarea “Договор о дружбе, сотрудничестве и партнерстве между Республикой Абхазия и Приднестровской Молдавской Республикой” (Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat între Republica Abhazia şi Republica Moldovenească Nistreană n.r.), ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, se întâlneşte cu omologul său din Georgia. Şi a doua parte a întrebării cum de perioada aflării lui Ignatiev în Israel a coincis cu vizita oficială a prim-ministrului Pavel Filip în Statul Israel. Totuşi, consider că este o coincidenţă, inclusiv şi faptul că ambii au folosit acelaşi aeroport, Chişinău Internaţional Airport, Moldova”, a punctat Rosian Vasiloi.
Expertul IDIS Viitorul a mai precizat că la acest pretins “for” au participat “reprezentanţii oficiali” ai regiunilor separatiste ale Georgiei, Abhaziei şi Osetiei de Sud, care au prezentat “viziunile” cu privire la “perspectivele realizării dreptului de autodeterminare în ţările europene”, precum şi reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, care a dat citire mesajului ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia “Strategia Federaţiei Ruse constă în conjugarea proceselor de integrare în Europa şi Eurasia prin spiritul eliminării liniilor de separare în Europa şi construirea unei case pan-europene în spaţiul de la Lisabona la Vladivostok"”.
Totuşi, „cutreierând pagina oficială a Parlamentului European nu am găsit nimic despre acest for” care, potrivit lui Ignatiev, dar şi presei ruse, ar fi fost organizat pe platforma PE. Continuând să caute, expertul IDIS Viitorul a aflat, potrivit unui comunicat de presă al Fundaţiei “Lumea Rusă” (Русский Мир), că “forul” a fost organizat nu de Parlamentul European ci de, „Alianţa Europeană rusă (Европейский русский альянс)”.
„Mai întreb a câta oară, de ce Republica Moldova nu impune reguli clare de comportament şi conduită pentru aşa-zişii demnitari din regiune? Când Republica Moldova va lansa un mecanism de comunicare strategică pe ambele maluri ale Nistrului cu participarea tuturor actorilor implicaţi, ca instrument de contracarare a falsurilor şi propagandei, informării corecte a cetăţenilor despre intenţiile autorităţilor în conformitate cu interesul naţional de reintegrare a ţării?”, se întreabă retoric Rosian Vasiloi.