Românilor li se pregăteşte o nouă surpriză în Parlament. Proteste împotriva modificării legii clauzelor abuzive

.
. (Epoch Times România)

Luni, Bucureştiul şi o serie de oraşe din România vor găzdui proteste împotriva iniţiativei parlamentarilor de a modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, prin profesionişti înţelegându-se bănci, furnizori de gaze, energie, apă, energie etc.

Conform organizatorilor protestelor, în baza legii 193/2000 clienţii bancari au câştigat numeroase procese împotriva băncilor, motiv pentru care, se impune, pare-se, modificarea ei, astfel încât, "românii care au încă în contracte comisioane de risc, marjă mărită abuziv cu ocazia apariţiei OUG50 şi alte costuri impuse abuziv de bănci sau furnizori vor fi lăsaţi la cheremul creditorilor".

Protestele vor fi organizate în baza unei iniţiative comune a Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România (ACCBAR), ai Asociaţiei Asistenţă pentru Consumatori (AC) şi Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) şi beneficiază şi de sprijinul societăţii civile, organizată pe Facebook, unde a fost creată o pagină specială pentru acest eveniment.

Modificarea legii 193/2000, un demers abuziv

Iniţiatorii proiectului, 18 senatori şi deputaţi PSD afirma că, prin acest proiect, îşi doresc să-i protejeze pe românii fără cunoştinte juridice ce achiziţionează bunuri şi servicii de "abuzuri de putere ale vânzătorilor şi furnizorilor". Nu de aceeaşi părere sunt şi protestatarii care, dimpotrivă, consideră că proiectul de lege anulează practic dreptul românilor de a cere restituirea banilor deja plătiţi în baza unor clauze abuzive, în timp ce asociaţiilor de protecţie a consumatorilor le vor fi restrânse drastic posibilităţile de a acţiona, ca urmare a modificării legii 193.

Acest proiect de lege încalcă grav atât demnitatea românilor, cât şi directivele europene. La îndemnul bancherilor, parlamentarii sfidează inclusiv jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene." se afirmă pe pagina de pe Facebook a evenimentului organizatoarea, Mihaela Mitrea.

Proiectul de lege semnat de anumiţi deputaţi şi adoptat de Senat în 16 decembrie 2013, este cea mai nocivă iniţiativă legislativă în această materie din 1989 şi până în prezent. Proiectul propus reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor consumatorilor români, care, dacă va fi adoptat de Camera Deputaţilor, va avea consecinţe negative iremediabile pentru fiecare consumator de servicii sau produse din România", consideră, de asemenea, avocatul Anamaria Grigoruşa Stan, preşedinte ACCBAR.

Dacă va fi adoptat în forma aprobată de Senat, cei care doresc să reclame clauze abuzive vor avea posibilitatea să o facă doar la tribunalul specializat din capitală, nu şi în oraşele unde locuiesc, ceea ce din start îngrădeşte posibilitatea celor cu mijloace financiare reduse care nu-şi permit costurile drumurilor Bucureşti dus/intors de a acţiona. De asemenea, pentru a demonstra că o clauza este abuzivă, "va fi necesară analiză cumulativă a mai multor criterii". Cu alte cuvinte, procedurile se complică, şi nu în avantajul cetăţenilor, ci al furnizorilor de produse şi servicii, drept dovadă stând faptul că proiectul a fost adoptat de Senat, conform organizatorilor, cu tot cu o serie de propuneri făcute de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Mai mult "aprecierea naturii abuzive a clauzelor nu priveşte nici definirea obiectului principal al contractului şi nici caracterul adecvat al preţului total", cu alte cuvinte, instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor.

Calendarul protestelor:

În Bucureşti, protestul împotriva proiectului se va desfăşura astfel:

- între 15.00 şi 17.00 - în curtea Palatului Parlamentului în faţa uşii prin care se asigură accesul deputaţilor în clădire
- între 17.00 şi 19.00 - în faţa Palatului Parlamentului la intrarea spre Camera Deputaţilor.

Informaţii despre protestele organizate în ţară pot fi găsite pe pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/632986803447954/?ref_dashboard_filter=upcoming