Românii, un popor misterios?

Dezbatere la MŢR cu tema:" Se întorc românii la origini"?Moderatori,Iulian Comănescu, Ioana Avădanei şi Florin Dumitrescu (Epoch Times România)
Adrian Bucurescu
19.09.2012

Marţi, 18 septembrie, în cadrul Zilelor Muzeului Ţăranului Român, la Clubul Ţăranului, a avut loc conferinţa intitulată ”Valorile românilor azi”, susţinută de cercetătorul Mirel Palada şi de îndrumătorul ştiinţific al lucrării prezentate, Vintilă Mihăilescu. Dezbaterile au fost moderate de Iulian Comănescu, Ioana Avădani şi Florin Dumitrescu. Conferinţa a fost organizată de ”The Industry” – revistă de media. A fost prezent un numeros public, format în mare parte din juranlişti.

Studiul lui Mirel Palada încearcă să răspundă la întrebări de genul ”Se întorc românii la origini?”; ”În epoca nivelării globale, sunt ei dornici să redescopere valorile? Dar, în fond, care valori?” Un recensământ al valorilor româneşti a fost realizat în cadrul campaniei ”E timpul românilor”, sub forma unui amplu studiu sociologic.

După cum a explicat realizatorul acestui studiu, Mirel Palada, miza cercetării cu tema ”Valorile româneşti azi” a fost de ”a identifica elementele distincte din imaginarul colectiv în privinţa valorilor împărtăşite de români”. Studiul respectiv surprinde un moment de inflexiune istorică, a declarat autorul, adăugând: ”După turbulenţii ani ’90, în care (trecutul) a fost predominant demonizat, în zilele noastre suntem martorii unei evidente revalorizări pozitive a trecutului”.

Rezultatele studiului sunt surprinzătoare, căci românii nu par a fi cei prezentaţi de presă, care este departe de a gusta tradiţiile naţionale. Astfel, 65% dintre cei intervievaţi sunt foarte mândri de a fi români, iar pe primul loc, între lucrurile importante pun familia, pe al doilea - sănătatea, pe al treilea – copiii, iar pe al patrulea – educaţia; credinţa e pe locul al unsprezecelea, cultura – pe al doisprezecelea, pe locul 28, ultimul, aflându-se, cum era de aşteptat, politica.

Din nefericire, după cum constată şi Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, realitatea contrazice doza de optimism din studiul respectiv, căci, dacă românii pun pe un loc important sănătatea, igiena lasă totuşi de dorit; la fel de ciudată este şi preferinţa pentru educaţie, când rezultatele examenelor de bacalaureat sunt dezastruoase, şi, colac peste pupăză, liceenii care le pică sunt exagerat de relaxaţi! ”Dincolo de faptul că românii sunt un popor misterios”, a mai remarcat moderatoarea.

La rândul său, prof. Vintilă Mihăilescu, a spus, printre altele: ”Tradiţiile sunt vii, în ciuda celor care le ignoră”. E bine să avem încredere în spusele specialistului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor