Românii pot trăi mai bine ca şomeri în Ţările Nordice, deoarece ajutorul de şomaj poate ajunge şi la circa 3.000 euro/lună

. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
21.09.2012

Din ce în ce mai mulţi români preferă să aibă un loc de muncă în ţările nordice, precum Finlanda, Norvegia, Danemarca sau Suedia, în loc să fie angajaţi pe salariu minim în România, mai ales că în aceste state şomajul poate ajunge şi la 2.900 euro pe lună, informează Realitatea Tv.

Potrivit unei analize făcute de site-ul Tjobs, cel mai mare venit pe care îl poţi obţine în perioada în care îţi cauţi un loc de muncă este în Norvegia, unde poţi primi şi 2.900 euro lunar, sumă impozabilă.

Astfel, în cazul în care ai lucrat în Finlanda 34 de săptămâni din ultimele 28 de luni, ai dreptul la ajutor de şomaj. În plus, chiar şi dacă nu ai întrunit această condiţie, dar eşti rezident al acestei ţări, poţi primi 31.36 euro/pe zi lucrătoare, ceea ce înseamnă o sumă de aproximativ 650 euro pe lună.

Dacă îndeplineşti condiţiile de acordare în Norvegia, ai un ajutor de şomaj care se calculează conform salariului din ultimul an calendaristic sau în funcţie de media salariilor din ultimii trei ani. Totuşi, suma maximă pe care o primeşte un şomer în această ţară este de 1.089 coroane norvegiene/zi, echivalentul a circa 145 euro.

Şi în Islanda există un sistem de şomaj similar cu cel din Norvegia. Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, trebuie să fi lucrat în Islanda minim trei luni în ultimul am şi să facă dovada că eşti în căutarea unui loc de muncă. Astfel, ajutorul de şomaj pe care-l poate primi o persoană reprezintă 70% din ultimul venit, dar nu mai mult de 263.548 coroane islandeze/lună, echivalentul unei sume de circa 1.660 de euro/lună.

Spre deosebire de alte state europene, în Danemarca ajutorul de şomaj este opţional, o persoană având libertatea să încheie o astfel de asigurare cu diferite asociaţii private care, de obicei, sunt asociate cu sindicatele sau organizaţiile profesionale.

De asemenea, într-un stat precum Suedia un şomer poate primi până la 80% din valoarea ultimului salariu, dar nu mai mult de 680 de coroane suedeze/zi, echivalentul a circa 80 euro, adică lunar o sumă de aproximativ 1.600 de euro. Perioada de acordare este 300 de zile sau, în cazul în care ai grijă de o persoană minoră, de 450 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor