Vona Gabor: „Autonomia este un obiectiv care se va realiza, indiferent ce face statul român”

(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, a declarat joi, în timpul unei prelegeri susţinute la tăbăra de vară de la Borzont, judeţul Harghita, că autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, mai devreme sau mai târziu, orice ar face statul român.

În aplauzele a aproximativ 150 de spectatori, Gabor a mai declarat că statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici realizării acestui deziderat:

"Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv care, statul român orice ar face, şi sunt ferm convins de asta, deci statul român orice ar face, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că vreuna dintre etapele istoriei va crea această posibilitate, aşa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acţiuni, ci mai degrabă să-şi reconsidere poziţia, deoarece va fi o autonomie a secuilor", a declarat Vona Gabor, citat de hotnews.

"De multe ori am fost acuzaţi că suntem împotriva românilor, dar nu am negat niciodată şi nici nu vom nega faptul că unul dintre ţelurile noastre în politică este autonomia ţinutului secuiesc, autodeterminarea, îmbunătăţirea relaţiilor cu maghiarii din Ardeal şi să nu se aştepte nimeni să renunţăm la ele", a mai afirmat politicianul maghiar.

Liderul Jobbik le-a mai transmis celor prezenţi la dezbaterea pe tema "Viitorul maghiarilor în pragul unei noi ordini mondiale" că, înainte să vină în România a fost informat de cineva că este acuzat de încălcări ale legislaţiei în ţara noastră, pentru care ar risca de la 10 la 20 de ani de închisoare, însă, cum nici autorităţile din Ungaria şi nici cele din România nu i-au dat un răspuns concludent din care să reiasă că ar fi o persoană indezirabilă, a decis să participe la cea de a X-a ediţie a Taberei EMI.

Vona Gabor s-a aflat şi anul trecut în centrul unui scandal, declarând, tot la tabăra de la Borzont, că partidul pe care-l conduce va apăra drepturile maghiarilor din Transilvania, pentru care îşi va asuma responsabilitatea unui conflict cu România şi l-a acuzat pe premierul Viktor Orban că nu a ridicat în cadrul forurilor internaţionale chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon din 1920 şi autonomia secuilor.

Ulterior, Gabor, iniţiator al Gărzii Maghiare, organizaţie scoasă în afara legii de Justiţia din Ungaria în anul 2009, s-a declarat prigonit şi victima unei "vânători de vrăjitoare" din partea statului român.

Reamintim că în martie 2014, autorităţile române au declarat indezirabili patru lideri politici maghiari, pentru activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor "Noua Gardă Ungară", "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de comitate", "Oastea Haiducilor" şi "Jobbik". Printre cei care au primit interdicţie să intre pe teritoriul României s-a numărat şi deputatul Jobbik, Szavay Istvan, cel care participă, de obicei, alături de Vona Gabor la dezbaterea din tăbăra de la Borzont. În acest an, în locul lui Szavay Istvan a participat la dezbatere un alt deputat Jobbik, Gyongyosi Marton.